Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătății: Institutul Cantacuzino poate să producă vaccinuri "cam" în trei ani

vaccinare.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Institutul Cantacuzio va începe să producă vaccinuri în aproximativ trei ani – transmite ministrul Sănătății. Florian Bodog invocă inclusiv problema resursei umane, mai precis lipsa specialiștilor. 

 

(...) trebuie să aducem specialişti, pentru că nu e niciun secret că, la momentul la care Institutul a rămas fără finanţare, specialiştii de top de acolo au plecat. Trebuie să aducem specialişti acolo, trebuie să construim o nouă linie de producţie şi totul trebuie să fie făcut pe o bază sănătoasă”, a declarat ministrul Bodog, la o conferință susținută în județul Dâmbovița. 

Ar urma așadar ca Institutul să reînceapă producția de vaccinuri cam în trei ani. Până atunci, precizează ministrul Sănătății, la Cantacuzino s-ar putea produce suplimente pentru stimularea imunității sau alte produse farmaceutice. În urmă cu doar câteva zile un secretar de stat avansa un termen de cel puțin doi ani pentru reînceperea producției de vaccinuri. 

Povestea falimentului de la Cantacuzino a început în urmă cu 17 ani. La  București s-a vorbit, în primăvara acestui an, de o colaborare pentru partea de cercetare cu Institutul Pasteur din Franța. Institutul Cantacuzino funcționează deja la o medie acceptabilă pe partea de cercetare, spun experții. E însă o diferență majoră între cercetare și producere. Iar o soluție  mai rapidă ar putea fi, în ultimă instanță înființarea unei unități noi, de sine stătătoare pentru producerea de vaccinuri, sunt de părere unii specialiști.