Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catastrofă naturală de proporţii în Sierra Leone: 400 de morţi

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Aproape 400 de oameni au murit în urma unei alunecări de teren la periferia capitalei Sierra Leone, Freetown. Bilanţul ridicat al acestui dezastru natural a provocat polemici aprinse.

Serviciul meteorologic din Sierra Leone este acuzat că nu a alertat autorităţile şi populaţia la timp.

Şeful departamentului meteo, Denis Lansana, întrebat de corespondentul RFI, a respins acuzaţia: “Ştiam că va ploua, dar alunecările de teren nu sunt previzibile. Nu este datoria noastră să ordonăm evacuarea populaţiei”.

Alte voci din societatea civilă au criticat Guvernul pentru că a scăpat de sub control urbanizarea galopantă. “Cine le-a dat permisiunea să construiască? Cine analizează solul? Cine controlează normele de construcţie?”, se întreabă pastorul Archibald Cole, care acuză de neglijenţă Ministerul Amenajării Teritoriului.

Între timp, din cauza bilanţului mare al alunecărilor de teren, morgile întâmpină dificultăţi în a găsi spaţiu pentru morţi. Sute de oameni sunt daţi dispăruţi în continuare.

Zeci de case au fost îngropate, după ce versantul unui munte s-a prăbuşit luni dimineaţă peste localitatea Regent, unul dintre cele mai grave dezastre naturale înregistrate în ultimii ani în Africa.