Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atac terorist la Barcelona. Cel puțin 13 persoane au murit, după ce o dubă a intrat în mulțime

Cel puțin 13 persoane au murit, iar peste 100 au fost rănite la Barcelona după ce o dubă a intrat în mulțimea de pe bulevardul Las Ramblas. Poliţia a calificat atacul drept unul terorist.

ACTUALIZARE 19: "26 de francezi au fost răniţi în atentatul de la Barcelona, 11 fiind într-o stare gravă" anunţă MAE francez. Jean-Yves de Drian, şeful diplomaţiei franceze, va merge astăzi în capitala catalană.

ACTUALZIARE 18: Un al doilea român a fost identificat printre persoanele rănite în urma atacului de la Barcelona, acesta fiind internat în spital, iar starea sa fiind stabilă, anunţă MAE. Guvernul regional catalan a anunţat că cetăţeni din 24 de ţări se numără printre persoanele ucise sau rănite în atentatul de joi, de la Barcelona, relatează BBC News.

ACTUALIZARE 17: Poliţia spaniolă a anunţat că a ucis cinci persoane în oraşul Cambrils, pentru a opri o a doua tentativă de atac terrorist, la scurt timp după cel de la Barcelona, relatează BBC News. Atacatorii purtau centuri cu explozibil.

ACTUALIZARE 16: Gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) a revendicat atacul din Barcelona.

ACTUALIZARE 15: Potrivit MAE, un român a fost rănit grav. El este internat, iar starea lui este stabilă.

ACTUALIZARE 14: Agenția Reuters relatează că unul dintre atacatori a fost lichidat de Poliție, în timp ce două persoane au fost arestate.

ACTUALIZARE 13: El Pais informează că numărul total al răniților ar fi 80, dintre care 15 se află în stare gravă.

ACTUALIZARE 12: Bilanțul de cel puțin 13 morți și 50 de răniți a fost confirmat de surse oficiale (Ministerul de Interne al Spaniei).

ACTUALIZARE 11: El Pais scrie că cel puțin 13 persoane ar fi murit. Alți cel puțin 50 de oameni ar fi fost răniți, dintre care 10 grav.

ACTUALIZARE 10: Presa spaniolă relatează că unul dintre autorii atacului ar fi Driss Oukabir Soprano. Posturile de televiziune prezinta imagini cu presupusul atacator.

ACTUALIZARE 9: Un suspect în atentatul de la Barcelona a fost arestat, potrivit postului public spaniol de televiziune RTVE, transmite The Associated Press. Bărbatul se baricadase într-un bar, înconjurat de poliţie. Postul Tv3 a anunţat că un paşaport spaniol al unei persoane de origine marocană a fost găsit la locul atacului.

ACTUALIZARE 8: Ministerul Afacerilor Externe transmite că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Barcelona: +34 934 181 535; +34 934 344 223  sau la numărul de urgenţă al oficiului consular din Barcelona +34 661 547 853, respectiv al misiunii diplomatice din Madrid +34 649 656 032.

ACTUALIZARE 7: Consulatul General al României la Barcelona a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă printre victime se înregistrează şi cetăţeni români, iar momentan nu există indicii în acest sens, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE), citat de News.ro. De asemenea, la nivelul Ambasadei României la Madrid a fost instituită o celulă de criză.

ACTUALIZARE 6: Potrivit ziarului El Periodico citat de Reuters, doi oameni înarmați s-ar fi baricadat într-un bar din centrul Barcelonei. Nu e clar în acest moment dacă cei doi s-ar fi aflat inițial în dubă.

ACTUALIZARE 5: Ministerul român de Externe anunță că până la acest moment nu există date că printre victime s-ar afla și români.

ACTUALIZARE 4: Cotidianul El Pais vorbește de cel puțin 10 morți. Informațiile nu au fost confirmate deocamdată de autorități.

 

 

Sursa: youtube.com

ACTUALIZARE 3: Poliția spanionlă ia în calcul ipoteza unui atac terorist. Potrivit cotianului spaniol El Pais, sunt cel puțin un mort și 20 de răniți. Guvernul va constitui o celulă de criză la Barcelona.

ACTUALIZARE 2: Șoferul camionetei care a intrat în mulțime a fugit de la fața locului. Duba a parcurs circa 600 de metri pe artera pietonală.  

ACTUALIZARE 1: Autoritățile spaniole confirmă că e vorba de un atac terorist și că sunt mai multe persoane decedate, scrie El Pais.

..............................................

O dubă a intrat în mulţime, în cartierul turistic Las Ramblas, la Barcelona, iar mai multe persoane au fost rănite, a anunţat joi poliţia spaniolă, scriu BBC News şi The Associated Press.

Poliţia din Barcelona (nord) a anunţat că o dubă a intrat pe trotuar în cartierul istoric Las Ramblas , scrie The Associated Press. Forţele de ordine au precizat într-un mesaj postat pe Twitter că este posibil ca mai multe persoane să fi fost rănite. Potrivit ziarului El Pais, mai multe persoane zăceau pe jos.

Poliţia a blocat circulaţia rutieră pe strada respectivă, iar magazinele au fost închise. Forțele de ordine au anunţat un ”accident masiv”, iar serviciile de urgenţă au îndemnat populaţia să stea departe de zonă, în jurul Pieței Catalonia.

Potrivit unor informaţii de la faţa locului, oameni s-au retras în magazine şi cafenele situate în apropiere. Potrivit Reuters, serviciile de urgenţă au cerut închiderea metroului local şi gărilor.

Marc Esparcia, în vârstă de 20 de ani, un student la Barcelona, a declarat pentru BBC că ”s-a auzit un zgomot puternic, iar toată lumea a fugit să se adăpostească. Erau mulţi oameni, multe familii (la faţa locului). Aceasta este unul dintre cele mai vizitate locuri la Barcelona”.

”Cred că mai multe persoane au fost lovite. A fost oribil, a fost panică. teribil”, a spus el. Tânărul a declarat că s-a adăpostit într-o cafenea Starbucks. Într-o fotografie difuzată de radiodifuzorul public RTVE, trei persoane zăceau pe jos, pe stradă, joi după-amiaza, şi păreau să fie ajutate de poliţişti şi alte persoane, potrivit AP. Un elicopter survola zona.

Las Ramblas, o stradă de tarabe şi magazine care traversează centrul Barcelonei, este una dintre destinaţiile turistice cele mai frecventate. Oamenii merg pe jos, pe o porţiune largă în mijlocul străzii, iar maşini pot circula în ambele sensuri.