
Social
Titus Corlăţean: Să nu ne înclinăm în faţa celor care răspândesc teroare în lumea civilizată
titus_corlatean_teroare_lume_civilizata.jpg

Titus Corlăţean consideră că “este extrem-extrem de importantă monitorizarea, schimbul de informaţii, cooperarea internaţională, extrem de strânsă, pentru că o informaţie apărută la momentul oportun chiar şi într-un alt stat membru - să nu uităm că aici, din datele apărute public, cel puţin, se vorbeşte şi de cetăţeni marocani sau francezi de origine marocană – acest tip de informaţii transmise partenerilor din cealaltă ţară pot fi, dacă sunt transmise în timp util şi fructificate, că ne aducem aminte că în Belgia informaţiile nu au fost fructificate şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat, acest lucru poate contribui la limitarea cel puţin unor astfel de acţiuni”.
Este cooperarea internaţională în acest domeniu un eşec? “Nu, nu, nu, în nici un caz, pentru că sunt multe alte sute de astfel de acţiuni, care la nivel european au fost stopate, au fost reţele sau nuclee care au fost oprite în acţiunea lor teroristă, despre lucrurile astea se discută mai puţin şi lucrurile astea s-au putut întâmpla tocmai datorită unor cooperări mai întărite”, spune fostul şef al diplomaţiei române.
Convenţia pentru Prevenirea Terorismului
Titus Corlăţean aminteşte că “în urmă cu un an şi jumătate, la Consiliul Europei (...), s-a semnat un protocol adiţional la Convenţia pentru Prevenirea Terorismului şi ea vizează tematica foreign fighters, luptătorii străini, cooperarea. România în octombrie 2015 când s-a deschis spre semnare această Convenţie, din păcate, pentru raţiuni care-mi scapă, nu a semnat acest protocol adiţional pentru combaterea terorismului. Anul trecut, din câte cunosc, România a semnat, însă procedura de ratificare nu a început nici la această oră. Eu cred că este o urgenţă ca Guvernul României să transmită rapid la Parlament protocolul adiţional spre ratificare, iar noi în Parlament să ratificăm pentru că acest lucru ne oferă posibilităţi, pârghii suplimentare de cooperare internaţională”.
“Îmi aduc aminte că în 2014, eram la Ministerul de Externe în acel moment, am prezentat în numele României la Adunarea Generală a ONU la New York iniţiativa României de a crea o Curte Internaţională de Justiţie pentru condamnarea actelor teroriste, cu echipa de la MAE, cu Bogdan Aurescu la acel moment. Iniţiativa a plecat la drum bine, Spania a devenit coiniţiator. N-am mai auzit nimic în ultimele luni pe această temă. Eu cred că trebuie reluată cu mult mai multă vigoare promovarea acestei iniţiative, pentru că acest lucru ar însemna un instrument şi juridic sancţionator internaţional şi cooperare internaţională pentru condamnarea crimelor de terorism”, apreciază senatorul.
Titus Corlăţean declară că “n-avem dreptul să lăsăm ca teama să ne domine viaţa. E nevoie de mai multă prudenţă, de vigilenţă, de prezenţa organelor de ordine, dar nu putem nici să ne înclinăm în faţa unor terorişti, care vor să răspândească teroare în lumea civilizată”.