Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanţul atentatelor din Spania a crescut la 14 morţi (corespondenţă+foto)

bilant_atentate_spania_morti.jpg

Omagiu adus victimelor atacului terorist de la Barcelona din 17 august 2017 (Foto: Reuters/Sergio Perez)
Omagiu adus victimelor atacului terorist de la Barcelona din 17 august 2017 (Foto: Reuters/Sergio Perez)

Bilanţul atentatelor de joi de la Barcelona şi Cambrils a crescut la 14 morţi, anunţă serviciile de urgenţă. O femeie care era în stare critică după atentatul de la Cambrils a încetat din viaţă.

ACTUALIZARE 5: Corpurile a trei presupuşi autori ai atentatelor din Spania, uciși de Poliție la Cambrils, au fost identificate. E vorba despre trei tineri marocani cu vârste cuprine între 17 și 24 de ani. Autoritățile spaniole au emis mandate de arestare pe numele a alte 4 persoane, și acestea de origine marocană. Șoferul dubei care a intrat în mulțime la Barcelona nu a fost încă prins. În total, potrivit poliţiei catalane, douăsprezece persoane ar fi implicate în atentatele de la Barcelona şi Cambrils.

ACTUALIZARE 4: Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis vineri Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei un mesaj de condoleanţe, în urma atacurilor teroriste care au avut loc la Barcelona: "În aceste momente de grea încercare, doresc să exprim solidaritatea deplină a României şi poporului român cu Regatul Spaniei şi întregul său popor. În faţa acestor noi tragedii, reiterez determinarea României de a coopera strâns şi a continua lupta împotriva terorismului. Acest act incalificabil ne arată în mod dureros, o dată în plus, că demersul comun al României şi al Spaniei de a înfiinţa o Curte Internaţională împotriva Terorismului trebuie urmărit cu şi mai multă determinare”.

ACTUALIZARE 3: Jucătorii echipei de fotbal FC Barcelona au adus vineri un omagiu victimelor atentatului de joi seară, soldat cu 14 morți și peste 100 de răniți.

ACTUALIZARE 2: Mii de oameni s-au strâns vineri în jurul prânzului în Plaza de Catalunya din centrul Barcelonei, pentru un minut de reculegere în memoria victimelor atentatului terorist de joi.

Foto: AFP/Lluis Gene

Mii de oameni păstrează un minut de reculegere în Plaza de Catalunya, la o zi după atentatul din Barcelona (Foto: AFP/Lluis Gene)

Oamenii aduc un omagiu victimelor atacului din Barcelona (Foto: AFP/Pascal Guyot)

Oamenii aduc un omagiu victimelor atacului din Barcelona (Foto: AFP/Pascal Guyot)

ACTUALIZARE 1: Forțele de securitate spaniole îl caută pe Moussa Oukabir (17 ani), fratele lui Driss Oukabir, unul dintre suspecții reținuți în urma atentatului de joi de la Barcelona.

Deocamdată nu se cunoaşte naţionalitatea victimei cu numărul 14.

În total, cetăţeni din 24 de ţări se numără printre cei 13 morţi şi peste 100 de răniţi din atacul de pe principala arteră pietonală din Barcelona, La Rambla. Printre răniţi se află şi trei români.

 

Ce se știe despre autorii atentatului?

 

(CORESPONDENTUL RFI ÎN SPANIA, MUGUR CHIUJDEA) Prima dată s-a crezut că este vorba despre acțiunea unui jihadist solitar, dar în cele din urmă, autoritățile spaniole au confirmat că atentatul a fost organizat de o celulă jihadistă compusă din 12 persoane. Poliția spaniolă a arestat joi seară două persoane relaționate cu atentatul, una dintre ele fiind Driss Oukabir. Acesta a fost reținut după ce s-a predat în mod voluntar pentru a nega implicarea sa în atac și pentru a denunța furtul pașaportului de către fratele său, Mussa Oukabir, care se pare că este de fapt autorul material al atentatului, deși alte comunicate oficiale afirmă că a fost arestat în urma unei razii.

Cealaltă persoană arestată, un cetățean spaniol din Melilla, este implicată în declanșarea celor două explozii din Alcanar, anterioare atentatului din Barcelona, în care a murit o persoană și au fost rănite alte opt. Alcanar, un orășel din provincia Tarragona, se pare că era cartierul general al celulei, locul unde au fost organizate atentatele, iar explozia a fost declanșată accidental, în momentul în care era preparat explozibilul care urma să fie folosit în cele două atentate.

Poliţia continuă cercetările, realizând ample percheziții în Alcanar şi Ripoll, unde locuiau cei doi frați. În acest moment sunt operate deja trei arestări, cea de-a treia persoană fiind prieten al fraților Oukabir.

 

Trei cetățeni români, răniți în urma atentatului

 

Autoritățile spaniole au informat Consulatul General al României la Barcelona că printre persoanele rănite în urma atentatului au fost identificate trei victime de cetăţenie română. Potrivit oficialilor Ambasadei României la Madrid, unde a fost instituită o celulă de criză pentru a gestiona această problemă, ultimul român identificat continuă spitalizat, deși starea sa de sănătate nu este  gravă. Celelalte două persoane au fost deja externate.

 
Corespondentul RFI în Spania, Mugur Chiujdea, în dialog cu Anca Năstase, despre atentatele din 17 august 2017 din Spania