Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Proiect: Infractorii ”de serviciu” vor putea fi lăsați fără avere

Statul va putea confisca averile condamnaților penal pentru ”infracțiuni de serviciu”. Guvernul a aprobat vineri un proiect de lege care transpune în legislaţia românească o directivă europeană în acest sens.

Condamnaţii pentru infracţiunile de serviciu –delapidare, abuz în serviciu, conflict de interese, obţinere ilegală de fonduri - îşi vor pierde toată averea dobândită în ultimii cinci ani, de dinaintea deciziei instanţei de condamnare, dacă prin astfel de fapte a fost obţinut un folos material, iar persoana în cauză este condamnată la închisoare pe o perioadă de cel puţin patru ani.

Bunurile ar urma să poată fi confiscate și dacă ele au fost înstrăinate pe numele altor persoane.

„A fost aprobat un proiect de lege de modificare şi completare a unor acte normative din domeniul penal, destinat transpunerii unor prevederi din două directive ale Uniunii Europene. Proiectul elaborat de Ministerul Justiţiei va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului. Proiectul de lege are în vedere exclusiv transpunerea unor prevederi din două directive ale Uniunii Europene: Directiva 2014/42/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, precum şi Directiva 2016/343/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale”, informează Executivul.

Sursa citată precizează că intervenţiile legislative cuprinse în proiect au în vedere instituţia confiscării extinse, contestarea măsurii de siguranţă a confiscării speciale ori a confiscării extinse, reglementarea compunerii completului care va judeca contestaţiile prevăzute de art. 2501 alin.(1) şi respectiv art. 4252 din Codul de Procedură Penală împotriva măsurii asigurătorii luate de procuror sau a modului de aducere la îndeplinire a acesteia şi, respectiv, împotriva hotărârii prin care instanţa de apel dispune măsura de siguranţă a confiscării speciale ori a confiscării extinse direct în apel.

Legea ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018.