Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Big Ben nu va mai bate gongurile timp de patru ani (cu mici excepții)

big_ben.jpg

Big Ben va fi tăcut, cu unele excepții, până în 2021
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Orologiul parlamentului britanic, celebrul Big Ben, a bătut pentru utima oară la ora 12 a zilei de 21 august 2017, urmând a fi tăcut pe perioada de patru ani cât vor dura reparațiile la turnul unde este amplasat. Vor fi totuși câteva excepții când orologiul va fi folosit, iar oprirea sa a provocat proteste politice la Londra. 

Gongurile care au răsunat la mijlocul zilei - în număr de 12 - au fost urmate de aplauzele numeroșilor spectatori care s-au adunat cu acest prilej care poate fi calificat drept istoric. 

Au fost prezenți și membri ai parlamentului, iar deputatul Laburist din opoziție, Stephen Pound,  fost văzut chiar vărsând o lacrimă cu această ocazie.

Reducerea la tăcere a lui Big Ben a fost decisă de comitetul administrativ al Camerei Comunelor condus de Speakerul John Bercow, deputatul care prezidează ședințele camerei inferioare a parlamentului, în scopul de a proteja auzul lucrătorilor care angajați la renovarea Turnului Elisabeta, unde este situat din 1859 acest orologiu cu un clopot greu de peste 13 tone.

Reacțiile negative nu au întârziat: chiar premierul Theresa May a intervenit acum câteva zile cerând ca Big Ben să nu fie redus total la tăcere.

"Bineînțeles că vrem să garantăm siguranța oamenilor la locul de muncă, dar nu e corect ca Big Ben să tacă timp de patru ani. Eu sper că Speaker-ul, în calitate de președinte al comisiei Camerei Comunelor, va analiza acest lucru în mod urgent, pentru a ne asigura că vom putea continua să auzim Big Ben în acești patru ani ", a spus premierul May. 

Comitetul a făcut imediat o concesie și a anunțat că Big Ben va bătea cu prilejul Anului Nou și a Zilei Eroilor, 11 noiembrie. 

Nu e clar dacă vestitul orologiu va bătea și în martie 2019 sau când va fi data exactă a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, dar este clar că cea mai lungă pauză din istoria sa de aproape 160 de ani va priva țara de unul dintre cele mai vestite simboluri auditive. 

Big Ben a răsunat pentru prima oară pe undele BBC în 1924, la numai doi ani după înființarea serviciului public de radio.

Acum el va rămâne o atracție pentru nenumărații turiști care vin să-și facă selfie-uri în inima Londrei, doar că aceștia nu vor mai avea prilejul să audă din sfert în sfert de oră gongurile celui mai vestit orologiu din lume.    

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ