Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai puțin de un sfert din școli au autorizație de funcționare. Mesaj halucinant al ministrului Educației pentru părinți

liviu_pop_ministru_educatie_prioritati.jpg

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop (Sursa foto: www.gov.ro)
Ministrul Educaţiei, Liviu Pop (Sursa foto: www.gov.ro)

Mai puțin de un sfert din școlile din România au aviz sau autorizaţie de funcționare. O spune chiar Ministrul Educaţiei cu 3 săptămâni înainte de începerea noului an școlar. Deși problema se repetă de la an la an, Liviu Pop spune că abia peste doi ani toate școlile din țară ar urma urma să aibă autorizație de funcționare. Până atunci, ministrul le recomandă părinţilor cu copii care învaţă în şcoli neautorizate... să nu-şi trimită copiii în şcolile respective.

Ministrul Educaţiei susţine că în acest moment doar aproximativ 6.500 de clădiri şcolare au aviz sau autorizaţie de funcționare, dintr-un total de aproape 32.000. Reiese că peste trei sferturi din școlile din România nu respectă normele legale în ceea ce privește siguranța elevilor.

Întrebat ce le-ar spune părinţilor cu copii care învaţă în şcoli neutorizate, ministrul a răspuns ”să nu-şi trimită copiii în şcolile respective”.

Liviu Pop a încercat să se explice ulterior: "aproape în toate uniţăţile în care nu avem autorizaţie s-a intrat pe renovare. În maximum doi ani vrem să avem toate unităţile cu autorizaţie", a declarat Liviu Pop, adăugând că problemele datează din urmă cu 26 de ani.

Precizările ministrului au venit în condiţiile în care Primăria Sectorului 5 a anunţat demolarea unor corpuri ale şcolii 141, unde un tavan s-a prăbuşit, iar cinci elevi au rămas blocaţi în clădire.

Referitor la situaţia acestei școli, Liviu Pop a explicat că "este o problemă cu primarul care a aprobat această şcoală”, el întrebându-se totodată ce obligaţie ar putea avea ministerul atunci când se dărâmă un corp de clădire.