Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vlad Voiculescu: Locul Institutului Cantacuzino este la Ministerul Sănătății

voiculescu.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

Vlad Voiculescu, la RFI: ”Cred că transferul Institutului Cantacuzino are, mai degrabă, de-a face cu dezamăgirea premierului față de echipa de la Sănătate și atunci vrea să se ocupe altcineva... Pur și simplu, examenul acesta a fost picat de echipa de la Sănătate”.

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a criticat dur la RFI decizia Guvernului de a muta Institutul Cantacuzino în subordinea Ministerul Apărării.

Executivul nu a motivat deloc această decizie, a spus Vlad Voiculescu, care a adăugat că locul Institutului este la Ministerul Sănătății.

În opinia fostului ministru, transferul are mai degrabă de-a face cu dezamăgirea premierului Mihai Tudose față de actuala conducere de la Ministerul Sănătății.

Vlad Voiculescu e de părere că ministrul Florian Bodog nu a reușit să pună la punct un plan pentru redeschiderea Institutului Cantacuzino.

”Locul Institutului Cantacuzino este și a fost întotdeauna la Ministerul Sănătății. Nu am auzit până acum nici măcar un singur argument în favoarea transferului acestuia la Ministerul Apărării. Iar ceea ce am văzut ieri, declarația domnului Țuțuianu, domnului ministru al Apărării, dumnealui ne spune, practic: nu știm ce vrem să facem cu Institutul, dar o să ne trebuiască vreo 25 de milioane de euro pe an, pentru următorii 3 ani. Eu cred că transferul Institutului are, mai degrabă, de-a face cu dezamăgirea premierului față de echipa de la Sănătate, cred că asta stă în spate și atunci vrea altcineva să se ocupe. Pur și simplu, examenul acesta a fost picat de echipa de la Sănătate”, a spus Vlad Voiculescu la RFI.

Fostul ministru a precizat că și ministerul Apărării a avut în subordine institute de cercetare, iar soarta lor este necunoscută acum.

Vlad Voiculescu a adăugat că sunt o serie de probleme care trebuie rezolvate la acest institut: de la găsirea unor specialiști până la obținerea autorizației pentru realuarea producției de vaccin.

”Fiecare minister are foarte multe institute de cercetare, MApN a avut institute de cercetare. Haideți să ne uităm unde sunt acele institute astăzi. Problema de strategie, de management nu este rezolvată nici pompând bani, nici militarizând un institut. (...) Există probleme cu numărul de specialiști care au rămas acolo, probleme de echipament, cu clădirile de acolo, cu toate autorizațiile de care au nevoie pentru producția de vaccinuri”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Luni, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, spunea că producția de vaccinuri la Institutul Cantacuzino ar urma să fie reluată în doi ani. Totuși nu a menționat și cum și în ce condiții va fi redeschis Institutul Cantacuzino. Se fac analize, a mai spus Adrian Țuțuianu.

 
Vlad Voiculescu în dialog cu Valentin Chisoceanu