Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Academia Română aprobă reducerea populațiilor de urși și lupi

urs_brun.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Specialiștii Academiei Române își dau acordul pentru reducerea populațiilor de urși și lupi, anunțată deja de Ministerul  Mediului. Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei consideră că cifrele propuse nu vor afecta starea de conservare a acestor animale sălbatice și că ordinul de ministru vizează securitatea publică. Totodată, academicienii fac o serie de recomandări. 

"(...) cifrele maximale propuse - 140 pentru urs, 97 pentru lup - nu sunt de natură a afecta starea de conservare a populaţiilor acestor două specii şi se bazează atât pe evaluările efectivelor, cât şi pe sesizările şi plângerile înregistrate la autoritatea naţională în domeniul protecţiei mediului; extragerile, respectiv capturările şi relocările, împiedică "vânătoarea la trofeu”, favorizează reproducerea exemplarelor viguroase şi conduc la o creştere a vitalităţii populaţiilor acestor specii.” – transmit specialiștii Academiei într-un comunicat preluat de news.ro. 

După analiza ordinului de ministru, Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii ajunge astfel la concluzia că documentul respectă prevederile legale, mai ales că are drept scop rezolvarea unor situații urgente, prevenirea pagubelor materiale și securitatea publică. 

Academia face însă și o serie de observații: printre altele, în viitor ar fi nevoie de un plan național de management integrat al speciilor de carnivore protejate, de acțiuni educative și de un protocol unitar de colectare și analizare a datelor privitoare la aceste specii. Membrii Comisiei de specialitate a Academiei se declară dispuși să coopereze cu autoritățile guvernamentale în acest sens. 

Ministrul Mediului a anunțat recent că va emite un ordin care va permite împușcarea a peste 100 de urși, pe fundalul unui pericol tot mai mare pentru populația din anumite zone. Grațiela Gavrilescu a transmis că decizia nu are cale de întoarcere, chiar dacă vor exista proteste din partea organizațiilor neguvernamentale.