Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lucrările elevilor, corectate online? Preşedintele EDU CER: E o greșeală, ca să nu spun o prostie

Ministerul Educaţiei Naţionale vrea ca, din 2018, lucrările de la evaluările naţionale să poată fi corectate și online, iar cadrele didactice pot face acest lucru chiar şi de acasă. Prevederea ar urma să se aplice și în cazul examenelor de definitivat şi titularizare ale profesorilor. Asociaţiile de părinţi și cele care reprezintă interesele elevilor se opun acestor modificări. ”Ar fi o greșeală ca aceste schimbări să aibă loc”, comentează la RFI preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare Edu-Cer, Ştefan Vlaston.

Decizia, care a provocat imediat reacții din partea părinților, dar și a elevilor, a fost anunţată în cadrul întâlnirii Comisiei de Dialog Social, la Ministerul Educaţiei.

Până în acest moment, niciun reprezentant ai ministerului Educaţiei nu a făcut o declaraţie pe acest subiect, urmând să fie transmis un comunicat de presă în acest sens, notează Mediafax.

Părinții și elevii critică propunerile

„Se schimbă absolut tot ce înseamnă concursuri, că e vorba despre evaluările naţionale, ca este concurs de directori sau examen de definitivat şi titularizare, propunerea şi hotărârea ministerului a fost ca să se implementeze o evaluare online prin care toate evaluările să fie scanate, iar corectare se va face de evaluatori aleatori. Metodologia spune că această evaluare se poate face şi de acasă. Noi, ca reprezentanţi ai părinţilor, nu suntem de acord cu această evaluare deoarece nu există un cadru instituţional în care se poate face această evaluare”, a explicat vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, Eugen Ilea.

Noua schimbare nu îi bucură nici pe elevi, aceştia făcându-şi griji pentru securitatea lucrărilor de la evaluările naţionale.

„Ministrul a lansat în Comisia de Dialog Social această propunere interesantă prin care lucrările să fie corectate printr-o aplicaţie online, care să fie făcută cu ajutorul STS. Elevul va primi un cod de bare care îi va secretiza lucrarea. Doresc să cer asigurări că orice măsură de acest gen va fi făcută doar dacă se vor oferi asigurări tuturor candidaţilor de la examenele naţionale că vor exista condiţii maxime de securitate şi că nu va fi periclitată obiectivitatea şi echitatea evaluării”, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda.

Preşedintele Edu-Cer, Ştefan Vlaston: E o greșeală, ca să nu spun o prostie

Într-un interviu acordat RFI, preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare Edu-Cer, Ştefan Vlaston explică: ”Dacă modificările vor avea loc, va fi o greșeală, ca să nu spun o prostie”.

Vlaston enumeră trei motive pentru care aceste propuneri nu ar avea un impact pozitiv asupra sistemului educațional: ”Toată operația asta presupune să scanezi sute de mii de teze. Cât costă operația asta? Cine o face? Cât timp durează? Al doilea motiv: Sunt profesori, de istorie sau limba română spre exemplu, care nu au abilități în a manevra calculatorul atât cât trebuie ca să corecteze online de acasă pentru că au o anumită vârstă, nu au făcut cursuri de informatică. Al treilea argument: De unde putem avea siguranța că, spre exemplu, un profesor nu poate vorbi de acasă (n.r. de unde corectează lucrarea) cu un alt profesor ca să aranjeze cine știe ce privind nota acordată?”.

Ascultă:(ascultă la finalul articolului interviul integral acordat RFI de preşedintele Edu-Cer, Ştefan Vlaston)

Probele orale din cadrul examenului de bacalaureat ar putea fi susţinute în luna februarie

Ministerul Educaţiei ar putea muta, la iniţiativa reprezentanţilor elevilor, pentru Bacalaureatul anului 2018, probele orale în luna februarie, astfel evitându-se perioda caniculară din timpul verii, iar candidaţii se vor putea pregăti mai bine pentru probele scrise.

„Iniţiativa vine în urma sesizărilor primite din cauza caniculei la care au fost supuşi candidaţii, care au dat în acest an examenul de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie. Noi am solicitat, iar ministerul a ţinut cont ca probele de competenţe să fie susţinute în timpul anului şcolar, iar în anul 2018, acestea să fie susţinute în luna februarie, urmând ca în vară să fie organizate probele scrise. Am cerut, de asemenea, ca probele scrise să fie susţinute în perioada 18-22 iunie, deci cu o săptămână mai devreme decât şi-a propus ministerul. Această propunere a survenit multiplelor sesizări pe care le-am primit cu privire la condiţiile la care au fost supuşi candidaţii, condiţii grele pentru nişte elevi, care, pe 35 de grade, au fost nevoiţi să susţină un exemen care le decide soarta”, a declarat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda.

Reprezentanţii elevilor spun că această schimbare le va oferi candidaţilor timp pentru a se concentra exclusiv pe probele scrise pe care le susţin la finalizarea clasei a XII-a.

Potrivit calendarului proiectului de metodologie pentru examenul de bacalaureat, candidaţii ar urma să se înscrie în perioada 29 ianuarie-2 februarie, iar evaluarea competenţelor lingvistice, digitale şi într-o limbă de circulaţe internaţională să fie susţinute între 12 şi 22 februarie 2018.

Probele scrise la cele trei discipline ar putea fi susţinute în perioada 25-28 iunie 2018, urmând ca pe 4 iulie să fie publicate primele rezultate, iar cele finale, după soluţionarea contestaţiilor, să fie afişate pe 9 iulie.

 
Preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare Edu-Cer, Ştefan Vlaston, despre modificările din Educație