Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Asociația MozaiQ: Drepturile fundamentale nu se votează

mozaiq.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / MozaiQ

Drepturile fundamentale nu se votează! Acesta e mesajul transmis de Asociația MozaiQ după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, liderul PSD, Liviu Dragnea a anunțat că, atât la nivelul Guvernului cât și la nivelul grupurilor parlamentare, s-a decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituției în această toamnă.

E o decizie politică, a transmis liderul PSD. Vlad Viski este președintele Asociației MozaiQ.

Vlad Viski: Asociația MozaiQ consideră că procedura de modificare a Constituției a fost viciată. Există o decizie a Curții Constituționale care spune că modificarea regulamentului Senatului cu privire la legile constituționale este necostituținală. Așadar, noi considerăm că întreaga procedură parlamentară trebuie reluată. Faptul că Partidul Social Democrat, un partid care clamează că apără social democrația și princiiile social democrației, se raliază acestui efort de modificare a Constituției și de restrângere a drepturilor unor cetățeni este inadmisibil.

 Reporter: Liderul PSD spunea că va fi referendum în toamnă, că este o decizie politică. Ce înseamnă asta pentru dumneavoastră?

 V.V: Declarația domnului Dragnea cu privire la faptul că este o decizie politică, arată exact faptul că se încearcă forțarea procedurii de modificare a Constituției, în condițiile în care există această decizie a Curții Constituționale. Pentru comunitatea LGBT, această modificare a Constituției înseamnă o marginalizare, o izolare. În principal, nu supunem la vot drepturile fundamanale ale cetățenilor. Președintele Klaus Iohannis are puterea și trebuie să facă acest lucru. Trebuie să ceară o opiniei oficială din partea Comisiei de la Veneția. Modificarea actului fundamental în orice țară este un lucru extrem de important. Totuși, nu se  poate modifica Constituția fără a cere o opiniei consultativă a Comisiei de la Veneția.

 Rep: L-ați pomenit ceva mai devreme pe Președintele Klaus Iohannis. Asta ar fi fost următoare întrebare. De la cine așteptați sprijin? Mai poate fi oprit procesul?

V.V: Partidele parlamentare au arătat cum au votat în Camera Deputaților, cu o largă majoritate pentru această modificare a Constituției. Așadar, sprijinul poate veni din partea unor parlamentari care trebuie să își înțeleagă rolul de reprezentare a tuturor cetățenilor din România. Trebuie să ne reprezinte și pe noi, minoritățile sexuale și de gen. Timp de 15 ani, în România, noi nu am avut, de la decriminalizarea homosexualității, nicio lege care să ne protejeze. Această inițiativă nu doar că este imorală, ci acum se încearcă forțarea ei prin metode neconstituționale.

 Rep: Ca să fie foarte clar pentru cine ne ascultă. De ce vă temeți de referendum? Puteți să le transmiteți foarte clar ascultătorilor de ce ați fi împotriva referendumului?

V.V: Suntem împotriva referendumului pentru că drepturile fundamentale nu se votează. În orice democrație, un principiu de bază este principiul protecției minorităților. Minoritățile trebuie să fie protejate, iar inițiativa Coaliției pentru Familie creează un mediu discriminatoriu, un mediu de izolare și marginalizare a noastră, a minorităților sexuale.

 Rep: Pe de altă parte, îmi amintesc, în momentul în care s-a votat în Parlament, culorile erau foarte diferite. Indiferent de formațiunea politică au existat susținători ai ideii de modificare. Vă așteptați să crească numărul celor care vă susțin sau să scadă?

V.V: Senatorii care sunt în Parlament au totuși o responsabilitate, să trateze chestiunea modificării Constituției cu maximă celeritate și să se gândească foarte bine. Este vorba despre statutul democrației în România. Democrația se bazează pe anumite principii. Dacă într-adevăr vrem să evoluăm pe un drum european, trebuie să ne uităm cu atenție și la minorități și să le acordăm respectul cuvenit.

 

UPDATE: Între timp, 48 de organizaţii ale societăţii civile au adresat o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis şi conducerii Parlamentului, în care solicită ca iniţiativa cetăţenească de modificare a Constituţiei pe tema definiţiei familiei să fie discutată cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, pentru oferirea unui punct de vedere, acuzând riscuri de restrângere a unor drepturi şi încurajarea unor comportamente discriminatorii.

 Amintim, Camera Deputaţilor a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei.

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1.

În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".