Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Programul DACA - Câţi visători riscă să piardă visul american din cauza lui Trump

000_s44u5.jpg

Programul DACA, SUA.

800.000 de tineri imigranţi cu vârste sub 16 ani, care au venit în SUA înainte de 15 iunie 2007 riscă acum să fie expulzaţi.

New Yorkul vrea să îl dea în judecată pe Donald Trump, dacă acesta anulează programul care apără imigranţii care au ajuns în Statele Unite ilegal, când erau copii. Acest program al fostului preşedinte Barack Obama protejează sute de mii de aşa numiţi "Dreamers" - Visători să fie expulzaţi şi le acordă permise de muncă şi studiu.

“Acţiunea preşedintelui ar distruge vieţile a sute de mii de tineri care au numit numai America acasă”, a spus Guvernatorul de New York, Andrew Cuomo după ce preşedintele Donald Trump a decis să abroge un program care-i protejează pe tinerii imigranţi fără acte. Trump a acordat Congresului un termen de şase luni ca să elaboreze un proiect de lege care să înlocuiască DACA, Suspendarea acţiunii împotriva venirii copiilor.

Acest program al fostului preşedinte Barack Obama protejează sute de mii de "Dreamers" (visători) să fie expulzaţi şi le acordă permise de muncă şi studiu.

De program beneficiază aproximativ 800.000 de tineri care au ajuns în Statele Unite cu familia lor, când erau minori. Aplicat din 2012, în program se incadreaza cei care au ajuns în SUA inainte sa implineasca 16 ani si au trait aici incepand cu 15 iunie 2007.

Printre cei mai multi se numara mexicanii, urmati de tineri din El Salvador, Guatemala si Honduras. Daca sunt acceptati de autoritati, beneficiarii DACA pot obtine permis de conducere, se pot inscrie la liceu si pot aplica la joburi pe teriroriul Statelor Unite.