Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CEDO: Statul român nu protejează dreptul la viață privată la serviciu. Avocat: Viața privată nu se poate reduce la zero

keyboard-1804305_960_720.jpg

Image source: 
pixabay.com

Judecătorii Curţii Europene pentru Drepturile Omului au decis, la Marea Cameră, în favoarea unui inginer român, concediat în 2007 pentru că a discutat în timpul programului pe Yahoo Messenger, în interes privat. Anterior, în primă instanță, CEDO decisese că angajatorul nu a comis un abuz prin și că are dreptul să supravegheze comunicațiile, dacă discuțiile au loc în timpul serviciului.

În esență, judecătorii CEDO au stabilit că, spune Diana Hătneanu, avocat specializat în drepturile omului. Decizia nu vizează însă companiile, ci statul român, care nu a protejat adecvat dreptul la viață privată și secretul corespondenței,  precizează Diana Hătneanu, care explică la RFI și urmările cazului Bărbulescu :

D.H.: Într-un fel au reafirmat  că și la locul de muncă comunicațiile electronice reprezintă până la urmă un aspect al vieții private și că nu se poate reduce la zero viața privată, chiar la locul de muncă.  Au apreciat că atunci când există o interferență cu acest drept la viață privată la locul de muncă autoritățile naționale sunt obligate să ia în considerare mai mulți factori atunci când analizează o plângere. Faptul că intruziunea trebuie să fie prevăzută de lege, să urmeze un scop legitim și să fie necesară într-o societate democratică. Și există în hotărâre o parte destul de detaliată cu chestiuni concrete pe care autoritățile naționale, respectiv instanțele trebuie să le aibă în vedere când analizează astfel de cazuri. Dacă era necesar să se intercepteze inclusiv conținutul, dacă exista notificare prealabilă, dacă angajatul era conștient de faptul că i se monitorizează conversațiile private... 
Rep.: Dacă angajatul e informat că este monitorizat, e în regulă?

D.H.: Nu este suficient. Trebuie să existe și o proporționalitate între măsura monitorizării comunicațiilor și scopul pentru care o face. (...) Simpla notificare nu este suficientă. 

Rep.: Se poate vorbi de jurisprudență?

D.H.: Hotărârile Curții Europene interpretează și explicitează prevederile Convenției Europene, care sunt obligatorii pentru statele semnatare. (...) Compania privată poate să aibă ce reguli dorește, dar s-ar putea ca în cazul unui conflict cu angajatul, să nu aibă câștig de cauză pentru că statul are obligația pozitivă de a respecta dreptul la viață al angajatului, chiar și la locul de muncă. 

 
Diana Hătneanu, intervievată de Alex Olaru: