Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Două mari case de modă interzic modelele foarte slabe. Dior și Gucci, standarde stricte pentru defilările pe podium

moda.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Două mari case de modă, Dior și Gucci, anunță că nu vor mai angaja modele extrem de slabe pentru defilările pe podium. Cele două companii, cu acționariat francez, vor interzice totodată apariția pe scenă a minorilor sub 16 ani și vor asigura modelelor consiliere psihologică. 

Industria modei, una extrem de competitivă,  este de ceva vreme în colimator pentru că, spun criticii,  ar provoca, încuraja și întreține tulburările mentale legate de nutriție. 

Avem responsabilitatea de a stabili noi standarde în domeniu. Sperăm ca exemplul nostru să fie urmat și de alții, transmit reprezentanții celor două case de modă, citați de BCC.

Concret, Dior și Gucci introduc ca cerințe minime dimensiunea franceză 34 la femei și 44 la bărbați. Totodată, copiii cu vârstă de până în 16 ani nu vor mai urca pe podium pentru prezentarea de haine destinate adulților. Modelele vor beneficia de sprijinul unui psiholog și vor fi obligate să aducă un certificat medical care să ateste că sunt apte pentru activitățile respective.

Franța a introdus o lege, în 2015, ce vizează tocmai protejarea sănătății modelelor. Dacă patronii din industria modei angajează modele extrem de slabe, sub anumite limite, casele de modă riscă amenzi de până la 75 de mii de euro, iar proprietarii lor riscă închisoare de până la șase luni. 
Schimbările de substanță anunțate de Dior și Gucci intră în vigoare înainte de Săptămâna Modei de la Paris, eveniment de anvergură ce va avea loc luna aceasta.