Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


VÁKÁR ISTVÁN:Suspendarea Liceului din Tg. Mures va atârna în decizia vizitei Papei Francisc în România

20882772_1647216355318194_473281116749472916_n.jpg

Vákár István
Sursa imaginii: 
Pagina personală de facebook a lui Vákár István

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj spune la RFI că în Ardeal există cea mai importantă episcopie a catolicismului din această parte a Europei, iar în condițiile  în care anul viitor se dorește o vizită a Papei Francisc în România suspendarea activității Liceului Teologic Romano-Catolic va atârna în decizia care va fi luată la Vatican.

Aproximativ 2.000 de persoane au protestat aseară în fața Prefecturii din Târgu Mureș pentru a convinge Ministerul Educației să asigure funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic cu predare în limba maghiară. Inspectoratul Școlar Mureș susține că din punct de vedere juridic liceul în cauză nu mai există, în urma unei decizii judecătorești definitive.

În timp ce participanții la protest, printre care și Vakar Istvan-  vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, reclamă că această problemă nu a fost rezolvată în ultimele luni, așa cum s-a promis.

“Piața era arhiplină, am văzut oameni veniți de la Cluj și din Secuime. Au participat și oameni politici printre care și Kelemen Hunor,dar el nu a luat cuvântul. Protestul a fost organizat de Biserica Catolică și ne-am adunat să ne rugăm împreună, pentru a cere Ministerului Educației rezolvarea situației” – spune la RFI Vakar Istvan

Tot el susține că acest impas dăunează în primul rând elevilor care nu știu la ora actuală ce vor face în viitorul an școlar.  „Am vrut să susținem părinții, dar mai ales elevii  care studiază în această școală confesională. In jur de  400 de elevi pe diferite clase studiază la Liceului Teologic Romano-Catolic cu predare în limba maghiară, iar  lipsa unui verdict clar  este cel puțin ciudată. Din păcăte incertitudinea e și mai interesantă în condițiile în care drepturile confesionale sunt garantate prin Constituție”

Vakar Istvan spune la RFI că în condițiile  în care anul viitor se dorește o vizită a Papei Francisc în România acest conflict va atârna în decizia care va fi luată la Vatican. Totuși pe subiectul recentelor inflamări în spațiul public pe teme etnice Vakar Istvan spune că nu sunt tensiuni între maghiari și români, ci că uneori  asistăm la vorbe aruncate în vânt a celor lipsiți de cultura dialogului.  

Amintim și că în context guvernul ungar şi-a retras sprijinul pentru aderarea României la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economică. În timp ce ministerul de Externe de la București a calificat drept "inadecvată, inamicală si contraproductivă" decizia Ungariei.