Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uraganul Irma: 37 de milioane de oameni în calea urgiei

uragan_irma_bun.jpg

Sursa imaginii: 
NOAA-NWS-NHC/Handout via Reuters

Cu o forță și o velocitate fără precedent, uraganul Irma face prăpăd, începând de marți noaptea, pe un front larg din vestul Caraibelor.  Ieri a biciuit insula Barbuda cu rafale de vânt de 249 km/oră, ceea ce plasează uraganul în categoria maximă, 5. 

37 de milioane de oameni se află, în Caraibe, pe traseul imprevizibil al urgiei. Puerto Rico peste noapte, Republica Dominicană, Haiti și sud-estul insulei Bahamas vor simți, astăzi, sfichiul acestei furtuni istorice.

Sudul Floridei urmărește evoluția Irmei cu un amestec de angoasă și dezinvoltură. Litoralul Atlantic floridian este deseori, din ce în ce mai des, avertizează climatologii, scena acestor dezlănțuiri ale naturii. Andrew,  în 1992 a bătut recordul la intensitatea vântului, cu 281 km/oră. Irma, oriunde o va sfârși, reprezintă o amenințare comparabilă. Spre deosebire însă de Andrew, și 13 ani mai târziu, de Wilma, Irma este atât de capricioasă încât, literalmente, orice este posibil în următoarele zile. Incertitudinea exacerbează periculozitatea acestui uragan.

Dacă actuala direcție nord-estică se menține, Irma poate lovi Cuba și apoi, conform celor mai multe modele, în noaptea de vineri spre sâmbătă șiragul de insule de coral care începe la sud de Miami, și se termină la Key West, 140 de  km. nord  de Cuba.

Ziariștii, la datorie în Key West

Școlile sunt închise începând de ieri și zonele joase ale orașului au primit ordin de evacuare. Starea de urgență a fost declarată și în zonele limitrofe ale comitatului Monroe. Printre cei rămași în Key West se află și personalul ziarului local The Citizen, pe baricade până-n ultima clipă pentru a oferi publicului informații vitale în aceste ore de tensiune și așteptare. Am discutat cu Mandy Miles, unul dintre redactori:.

M.M: Foarte multă lume pleacă, părăsește insula. Pentru turiști, evacuarea este obligatorie. Aeroportul local va  fi închis după ultimele trei zboruri programate pentru astăzi. O singură șosea în două sensuri leagă Key West de Florida continentală. Traficul spre nord este deja extrem de intens. Unii localnici își cântăresc opțiunile, urmând să ia o decizie în următoarele ore, dată fiind posibilitatea ca furtuna să ne ocolească pe la est.

Rep:  Dvs. personal ce planuri aveti?

M.M: Am o cameră de hotel rezervată în Orlando, la nord, în caz că treaba se complică. Dacă însă uraganul continuă pe traiectoria actuală, rămân. Trăiesc în Key West de 19 ani. În trecut, uneori am plecat din calea furtunilor, alteori am rămas. Deocamdată intuiția îmi spune că Irma ne cruță, și oricum n-aș vrea să mă prindă pe continent o vreme mai rea decât aici. Decizia este deci, la această oră, de a rămâne (eu, cu soțul și pisica). Așteptăm în casa noastră dar, cum spuneam, avem și o variantă de salvare, camera de hotel din Orlando.

Rep:  Și dacă rămâneți, cum plănuiți să vă protejați?

M.M: Avem obloane la geamuri și o casă cu ziduri de beton, construită de armată deci foarte solidă.  Avem baterii, lanterne, gheață, răcitoare, apă la sticlă și alimente neperisabile din belșug.  Și ne rugăm să fie bine.  Problema cea mai mare este de regulă întreruperea curentului electric.

Rep: Unde va lovi uraganul Irma țărmul?

M.M: Nici experții nu se hazardează la această oră să anticipeze punctul de impact.  Pare să fie undeva pe coasta estică a Floridei continentale, undeva între Miami la sud și Jacksonville la nord. În unele modele predictive apare și posibilitatea ca vijelia să rămână mult la est, peste Atlantic, cruțând peninsula floridiană.Mandy Miles exprimă bine incertitudinea generalizata a acestor ore. Frontul uraganului, este neobișnuit de larg, de ordinul sutelor de kilometri. 

Sudul Floridei, și el în bătaia teoretică a stihiei, are o populație de peste 6 milioane răspândită în trei comitate Broward, Palm Beach și Miami-Dade. 

Școlile sunt închise acolo începând de astăzi, afectând 800.000 de elevi.

Hollywood-ul, lovit

Miami, metropola cea mai importantă a zonei, este extrem de vulnerabilă la inundații.  În ciuda pericolului,  ieri seară, la 25 de kilometri înspre nord de Miami, în Hollywood, la restaurantul Vendetta, festinul era în toi.  "Atmosfera în Hollywood e nebunească, cine n-a apucat să cumpere apa și benzina aleargă", ne-a explicat co-proprietarul localului situat la un Kilometru de țărmul Atlanticului,  Remus Danu, care este și el printre cei care intenționează să rămână pe loc. Experiența l-a învățat să-și protejeze restaurantul, și propria persoană.Florida așteaptă, cu mult fatalism. Mandy Miles și Remus Danu reprezintă categoria numeroasă a celor care aleg să înfrunte urgia, sau să-i fugă din cale în ultima clipă.

În Key West, care trebuia să fie pustiu, am aflat, ieri seara târziu, o atmosferă surprinzătoare. Mi-a descris-o Ray, șeful de tură de la barul Rick, unul dintre localurile de pe legendara stradă Duval. "Majoritatea turiștilor și personalului militar au fost evacuați, dar cei mai mulți localnici rămân pe poziții".O tenacitate, o temeritate, care îngenunchează și cele mai înfricoșătoare vijelii.

Key West, orașul preferat al genialului aventurier Ernest Hemingway, nu vrea să-și dezmintă reputația.