Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Uraganul Irma a ajuns pe uscat în Cuba. Duminică dimineață va lovi și Florida

uragan_irma.jpg

Portul maritim din insula Saint-Martin, arhipelagul Caraibe, 6.09.2017
Image source: 
AFP

Uraganul Irma a ajuns pe uscat în Cuba și și-a intensificat din nou forța, redevenind uragan de categoria 5, după ce ieri fusese retrogradat la categoria 4. Rafalele puternice de vânt au atins și peste 250 de kilometri la oră.

Uraganul Irma a lovit nord-estul Cubei în provincia Camaguey, vineri noapte târziu, cu rafale de vânt de peste 250 de kiolometri la oră. Este primul uragan de categorie 5 care lovește Cuba în ultimele decenii.

Potrivit BBC, aproximativ 50.000 de turiști părăsesc sau au părăsit Cuba. Resorturile de pe coasta de nord sunt acum goale, scriu agențiile de știri.

Irma ar uma să lovească duminică dimineață și statul american Florida.

Preşedintele Donald Trump a declarat într-un mesaj înregistrat că Irma este “o furtună cu un potenţial distructiv absolut istoric” şi a îndemnat populaţia să asculte recomandările Guvernului şi forţelor de ordine.

Autoritățile din Florida anunță că uraganul ar urma să afecteze peste 5,6 milioane de locuitori sau 25% din populația acestui stat american. De altfel, oamenii au fost sfătuiți să plece din zonele în care ar urma să lovească uraganul care a redevenit de categorie 5, cea mai ridicată pe scara Saffir–Simpson.

Evacuările erau în curs în această dimineață. Însă au fost deschise sute de adăposturi pentru cei care nu vor să părăsească zona.

Meteorologii au refăcut parcursul potențial al uraganului – un impact mare ar urma să fie spre coasta de vest a Floridei, departe de Miami.

Irma, considerat unul dintre cele mai puternice uragane, a devastat zilele trecute insulele din Caraibe  – cel puțin 20 de oameni au murit în aceste zone.Insula Barbuda a fost distrusă aproape în totalitate, iar în insula Saint Martin jumătate din case şi vile sunt dărîmate   

Organizația Națiunilor Unite estimează că până la 37 de milioane de persoane vor fi afectate de Uraganul Irma. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat stare de urgenţă în Florida, Puerto Rico şi Insulele Virgine americane.