Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nava interceptată în Marea Neagră transporta 97 de persoane, între care 36 de copii

nava_marea_neagra_migranti.jpg

Image source: 
Poliția de Frontieră

Pescadorul interceptat de Garda de Coastă în Marea Neagră avea la bord 97 de persoane care voiau să intre ilegal în România.  O altă ambarcaţiune cu aproximativ 120 de persoane la bord a fost blocată vineri seară de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă pe Marea Neagră, în zona comună de patrulare româno-bulgară.

Poliția de frontieră a anunțat că, sâmbătă dimineață, în jurul orei 7, a fost detectată o ambarcaţiune în Marea Neagră, la aproximativ o milă marină de frontiera maritimă comună româno-bulgară şi de litoralul bulgăresc. Barca naviga spre țărmul României.

Garda de Coastă a trimis de urgență o navă în zonă. La bord erau zeci de persoane dispuse pe toate punţile, inclusiv pe  suprastructura, nava fiind în pericol.

Pescadorul a fost escortat de navele Gărzii de Coastă, în siguranţă, în Portul Mangalia. Ulterior, autoritățile române au anunțat că la bord erau 97 de persoane, care au declarat că sunt cetăţeni din Iran şi Irak (40 bărbați, 21 femei și 36 de copii).

Toți migranții sunt supuși unor controale medicale. Între timp s-a deschis o anchetă coordonată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanta.

 Anterior acestei interceptări, poliția română de frontieră a anunțat că a detectat în noaptea de vineri spre sâmbătă un pescador suspect în Marea Neagră, în dreptul localităţii Sabla (Bulgaria). Pescadorul se îndrepta spre apele teritoriale româneşti.

 La bord erau aproximativ 120 persoane. Acestea au transmis mesaje de ajutor, recepţionate de către o instituție din Varna care a declanşat acţiunea de căutare-salvare.

Ulterior au fost informate autorităţile de frontieră bulgare şi turce. Garda de Coastă din Turcia a preluat ulterior pescadorul, dar și persoanele aflate la bord.

423