Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zeci de mii de oameni au protestat la Londra cerând Guvernului să renunțe la Brexit

protest_londra.png

Image source: 
Captură video

Organizatorii protestului au estimat că între 10.000 și 15.000 de oameni s-au alăturat marșului încă de la începutul acestuia, iar numărul lor ar fi crescut până la 50.000.

Zeci de mii de persoane au protestat ieri la Londra cerând Guvernului condus de Theresa May să renunțe la Brexit, iar Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.

Manifestanții au mărșăluit pe străzile capitalei britanice, iar în final s-au oprit în fața Parlamentului.

Acolo, mai mulți lideri politici, dar și artiști au luat cuvântul și au vorbit despre impactul ieșirii Regatului Unit din blocul comunitar.

Organizatorii protestului au estimat că între 10.000 și 15.000 de oameni s-au alăturat marșului încă de la începutul acestuia, iar numărul lor ar fi crescut până la 50.000.

Poliția britanică nu a oferit însă nicio estimare, scrie BBC. Manifestanții au mărșăluit pe străzile din centrul Londrei, înainte de a se opri în fața Parlamentului.

Acolo, liderul Partidului Liberal-Democrat, Vince Cable, a spus că este în creștere numărul britanicilor care se îngrijorează cu privire la impactul Brexitului.

Protestul a avut loc în contextual în care parlamentarii britanici vor acorda luni un prim vot asupra proiectului de lege al Guvernului conservator ce prevede abrogarea legii care a marcat intrarea Marii Britanii în Uniunea Europeană, dar care va stabili și ce legi europene vor fi menținute în dreptul național.

Manifestanții, mulți dintre ei costumați în albastru și galben au fluturat steaguri ale Uniunii Europene și au avut pancarte cu mesaje precum ”Exit from Brexit”. 

Un alt liberal-democrat, fost ministru, le-a spus protestatarilor că încă de la începerea negocierilor cu Uniunea Europeană pe tema Brexit a început să simtă o a treia emoție – rușinea. ”Jenă față de liderii țării noastre”, cu referire la negocierile purtate la Bruxelles. Între altele, protestatarii au fost îndemnați să continue această campanie - și anume – Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană.

Una dintre protestatare a spus pentru BBC că a lucrat, trăit în Europa ani de zile și că soțul ei are o afacere în Europa, pentru care a munit ani de zile, iar acum se întreabă ce se va întâmpla.

Un alt protestatar a adus o pancartă pe care scria ”Nu cred că oamenii au știut ce au votat”, cu referire la referendumul în care s-a decis Brexitul și declarațiile multor britanici de după scrutin  – mulți fiind confuzi la acea vreme.