Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uraganul Irma, foarte aproape de Florida. 300.000 de locuințe, fără curent electric

uragan_irma.jpg

Portul maritim din insula Saint-Martin, arhipelagul Caraibe, 6.09.2017
Sursa imaginii: 
AFP

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a reamintit sâmbătă populației "enorma putere distructivă" a uraganului Irma și a cerut tuturor celor aflați pe traiectoria acestuia să urmeze sfaturile autorităților și să plece din calea furtunii.

Uraganul Irma se intensifică din nou - a avansat la categoria 4, după ce fusese retrogradat pentru scurt timp la categoria 3 -  și se află la doar câțiva km de arhipelagul Florida Keys, cu o viteză a vântului de 210 km la oră și ploi torențiale.

Meteorologii americani spun că rafalele de vânt vor crește și mai mult.

Deja, aproape 300.000 de locuințe au rămas fără current electric în Florida.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a reamintit ieri populației "enorma putere distructivă" a uraganului Irma și a cerut tuturor celor aflați pe traiectoria acestuia să urmeze sfaturile autorităților și să plece din calea furtunii.

 Irma este una dintre cele mai devastatoare furtuni apărute în Oceanul Atlantic în ultimul secol.

 Autoritățile se așteaptă la pagube materiale majore, din cauza vântului foarte puternic și a inundațiilor care vor lovi Florida, al patrulea cel mai populat stat american.

Mai bine de 6,5 milioane de oameni au primit ordin de evacuare, însă mulți dintre ei au refuzat să fugă din calea uraganului.

Cel puțin 24 de oameni și-au pierdut viața după ce Irma a lovit zilele trecute insulele din Caraibe. Ieri a făcut pagube mari și în Cuba. Multe dintre case au fost distruse de rafalele puternice de vânt. Meteorologii se așteaptă ca uraganul să-și intensifice din nou forța în momentul în care se apropie de Florida.

Autoritățile sunt la cel mai ridicat nivel de alertă.

”Dacă sunteți într-o zonă de evacuare, trebuie să ajungeți cât mai repede la un adăpost, nu mai rămân multe ore”, a avertizat în nenumărate rânduri guvernatorul din Florida, Rick Scott.

Anterior, oficialul lansase un alt avertisment dur cătyre locuitori.

„Este ultima şansă să luaţi decizia cea mai bună. Evacuările sunt în desfăşurare pe tot cuprinsul statului. Peste 6,5 milioane de locuitori ai Floridei au primit ordin de evacuare. Nu vă puneţi vieţile în pericol, nici pe ale voastre, nici pe cele ale membrilor familiilor voastre!” a mai spus Rick Scott. De altfel, majoritatea adăposturilor sunt arhipline în acest moment.

La rândul său, compania de electricitate din Florida se așteaptă la pagube majore, iar rezolvarea problemelor ar putea dura chiar și săptămâni.

„Nu este nicio îndoială că vom avea cele mai complexe reaparaţii din istoria ţării. Cu o furtună de asemenea magnitudine şi intensitate, e foarte probabil că echipele noastre să fie nevoie să reconstruiască părţi mari ale sistemului electric”, a declarat reprezentantul unei companii de electricitate din Florida.