Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CNN: Peste 750.000 de locuințe din statul Florida, fără curent electric din cauza uraganului Irma

uragan_irma.jpg

Portul maritim din insula Saint-Martin, arhipelagul Caraibe, 6.09.2017
Sursa imaginii: 
AFP

Peste 6,5 milioane de americani au primit ordin de evacuare, fiind cea mai mare operațiune de acest gen din istoria Statelor Unite. 

Uraganul Irma a început să provoace pagube în Florida. Peste 750.000 de locuințe din sudul și centrul statului american au rămas fără current electric, anunță CNN.

E vorba de aproximativ 16% din cei peste 4,7 milioane de clienți.

Irma a rămas în categoria 4 lovind déjà arhipelagul Florida Keys cu rafale violente de peste 200 de km la oră și cu ploi torențiale.

Peste 6,5 milioane de americani au primit ordin de evacuare, fiind cea mai mare operațiune de acest gen din istoria Statelor Unite. 

La Miami, ploile torențiale și rafalele puternice de vânt au creat primele probleme. Numeroase străzi au fost inundate și au căzut mai mulți copaci, chiar dacă ochiul uraganului, de categoria 4, se află la 250 km distanță.

În Miami Beach, celebrul bulevard Collins Avenue a fost acoperit de ape și autoritățile se tem ca situația se va agrava când ochiul uraganului se va apropia și va afecta numeroase zone de coastă.

De altfel, Serviciul Național de Meteorologie îi avertizează pe locuitorii statului Florida să rămână vigilenți și să nu se aventureze chiar dacă rafalele de vânt scad ușor în instensitate. ”Rămâneți în case!” anunță instituția pe Twitter pentru că rafalele pot redeveni oricând violente.   

„Facem tot posibilul să salvăm vieţi şi să-i sprijinim pe cei care au nevoie. O spun din nou, nu am mai văzut nimic asemănător. Împreună vom reface, recupera şi reconstrui. O vom face repede”, a promis președintele Donald Trump.

Zeci de mii de oameni se află în prezent adăposturi. Presa americană a susţinut însă că adăposturile au atins repede numărul maxim de persoane, iar multora le-a fost apoi refuzată primirea.

Creșterea nivelului mării, care ar putea atinge și 4,5 metri în sud-estul Peninsulei Florida, ar putea provoca inundații însemnate în mai multe orașe. Compania de electricitate din Florida estimează că remedierea avariilor pe care le va produce uraganul va dura săptămâni.

Cel puțin 25 de oameni, majoritatea din insulele caraibiene, au murit din cauza uraganului. Irma a provocat pagube majore și inundații massive ieri și în Cuba.