Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Uraganul Irma s-a mai domolit. Români din Florida povestesc prin ce au trecut

codreanuirma4.jpg

Irma s-a mai domolit
Sursa imaginii: 
Claudiu Codreanu

Preşedintele american Donald Trump a declarat starea de catastrofă naturală în Florida. Acest lucru permite deblocarea unor sume importante de bani din fonduri federale pentru ajutorarea celor afectați de trecerea uriaşului uragan Irma. După ce a devastat mai multe insule în Caraibe şi a ucis 27 de oameni în această regiune, bilanţul Irmei a crescut în Florida cu trei victime, ucise în accidente rutiere sâmbătă şi duminică dimineaţa. Între timp, Irma pierde din forţă. Furtuna a fost retrogradată acum la gradul 2, dar este la fel de periculoasă. Floridienii au inundat adăposturile. Milioane de gospodării sunt fără energie electrică. Aproximativ 35.000 de români locuiesc în Florida.

Furtună masivă, istorică, monstru turbionar lent, Irma părea, după prăpădul din Caraibe,  să-și îndrepte ochiul distrugător către est-nord-estul Floridei. S-a răzgândit însă după ce a măturat cu trena-i de vânt și ape nordul Cubei,  și a  făcut încă o eschivă, tăind peste insula Cudjoe din arhipelagul de coral de la sud de Miami ieri în zori, și apoi, prinând încă o dată forță peste ape subtropicale,  lovind,  începând de ieri după-amiază, vestul Floridei:  insula Marco, Naples și apoi  Fort Myers, unde s-a refugiat într-un adăpost,  împreună cu foarte mulți alții,  Anton Samoilă,  consul general onorific al României în Florida de sud-vest:La Naples, rafale de vânt care au atins 228 km/oră au îndoit palmieri până la pământ și au răscolit apele peste diguri, provocând inundații serioase în orașul-fantomă, fără țipenie de om pe străzi și lipsit de curent electric

După căderea nopții, Irma și-a continuat alunecarea devastatoare către Sarasota și Tampa-St. Pete, lovind, cu furie ciclonică, zone litorale joase, extrem de vulnerabile.  Îngustimea  peninsulei floridiene în zona cel mai greu lovită, 126 de kilometri, a făcut că nici estul - comitatele Miami-Dade,  Broward, Palm Beach - să nu fie cruțate.Situația descrisă de specialistul-programator Claudiu Codreanu aflat la nord de Miami - marele oraș estic unde mareea de furtună a provocat daune în cursul nopții - este departe de a fi una izolata. În Fort Lauderdale există posibilitatea unor valuri de peste 5 metri. Două centrale nucleare ale căror reactoare datează din anii 1970, Turkey Point (40 km la sud de Miami), și St. Lucie (200 km la nord) – care împreună furnizează 13% din electricitatea statală - au fost închise temporar ca măsură de precauție.

Starea de incertitudine în privința traseului ultim al Irmei a făcut ca estul peninsulei să se mobilizeze încă de vineri, cu evacuări obligatorii, interdicții de circulație peste noapte și exod către adăposturi, care s-au umplut foarte repede. La nivel statal, se aflau ieri în refugii improvizate (majoritatea în școli sau săli polivalente) sute de mii de persoane, și peste 6 milioane de floridieni - cam 30% din populație - s-au aflat sub incidența ordinelor de evacuare.  Starea de urgenta medicala a fost declarată încă de vineri.  Printre unitățile spitalicești în stare de alertă  este și Memorial South din Hollywood, unde  angajații, precum asistenta medicală Daniela Tivda, și-au putut aduce familiile - pentru a le ști în siguranță, și a putea lucra cu liniște în suflet.  Am discutat sâmbătă seara cu soțul ei, Florin Tivda, de meserie inspector în asigurari imobiliare.Faptul că accesul la servicii medicale de rutină sau de urgență va fi dificil sau imposibil în condiții de furtună cu vânt de peste 72 km/oră a fost unul dintre motivele invocate pentru a justifica ordinele stricte de evacuare, la nivel statal și local.

Dacă primiți ordin, plecați, și plecați repede. Nu puneți în pericol viața voastră și a celor dragi. Dacă sunteți încă acasă, vă rog, nu așteptați. Această furtună e mai lată decât toată Florida. Se așteaptă să pericliteze vieți, și să provoce pagube majore. Amintiți-vă de Andrew, acum 25 de ani, unul dintre cele mai devastatoare uragane din istoria Floridei. La această oră, Irma se arată și mai distrugătoare”, avertiza încă de vineri guvernatorul Rick Scott.Unul dintre cei care a respectat consemnul este inginerul de programe Florin Alexandrescu.Alții - chiar și în zonele cele mai expuse, precum Key West - au optat să aștepte "finalul filmului" acasă. Printre ei, Claudiu Codreanu.Irma a orbit - ochiul nu-i mai este reperabil - și s-a istovit peste uscat, dar avansează în continuare, în noaptea americană, în direcția Tampei, cu potențialul de a provoca acolo - în special pe dantelăria joasă a litoralului – inundații masive. Peste două milioane de floridieni au fost lăsați fără electricitate. În arhipelagul de coral, "paradisul sudic" al Americii, Key West, Key Largo și alte insule sunt o ruină.

La Miramar,  34 de kilometri nord-vest de Miami, se afla,  neatinsă de urgie,  Biserica Ortodoxă Sfânta Treime,  unul dintre lăcașurile de rugăciune care servesc o populație românească sud-floridiană ("din Key West până-n Jupiter") estimată la 35.000. Parohul  este, din 2008, părintele Adrian Bălescu.Vindecarea fizică și spirituală va începe cu adevărat abia peste câteva zile, când Irma, stinsă în sfârșit, va intra în cartea tristă a recordurilor, și în memoria imperfectă a oamenilor.