Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Uraganele Irma și Harvey: Cine plătește pagubele și cum se schimbă piața asigurărilor?

asig_bun.jpg

Image source: 
pixabay.com

Irma și Harvey, cele două uragane care au lovit Statele Unite, ar putea provoca pagube totale de peste 200 de miliarde de dolari, echivalentul a 1,5 puncte procentuale din produsul intern brut, estimează un serviciu meteorologic privat. Potrivit analizei citate de France Presse, ar putea fi vorba de cele mai mari pierderi materiale provocate vreodată de uragane.

O parte din costuri va fi suportată de companiile de asigurări. Acestea s-au pregătit însă și au deja rezerve suficiente, în contextul în care intensitatea fenomenelor naturale crește de la an la an, afirmă, la RFI, brokerul Adrian Simionescu. 

Pe de altă parte, sistemele de asigurări pot face față unor situații de forță majoră doar până la o anumită limită. Agravarea schimbărilor climatice și creșterea în intensitate a fenomenelor naturale vor produce, în mod firesc, urmări în piața asigurărilor și adaptarea companiilor la noua realitate, explică Adrian Simionescu: 

A.S.: Sunt convins că în viitor primele de asigurare în Statele Unite vor crește. Sunt convins că și alte companii de asigurări din alte state vor mări primele de asigurare pentru astfel de evenimente. 

Rep.: Dacă un  uragan lovește constant, anual, o regiune, e posibil ca în viitor o companie de asigurări să refuze  să mai încheie polițe acolo?

A.S.: Bineînțeles. Știm experiența din țara noastră, unde din cauza investițiilor reduse în agricultură, foarte multe companii de asigurări refuză să acopere pagubele generate de posibilele evenimente climatologice, în special gheață sau inundații.  Evident că toată Lumea funcționează după aceleași principii și astfel de fenomene pot determina companiile de asigurări să refuze să facă astfel de asigurări. 

Ascultă AICI interviul integral: