Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armata i-a răsplătit pe mineri în vara lui ' 90 cu mâncare și produse de igienă personală (document declasificat)

fila.jpeg

Document declasificat după 27 de ani
Sursa imaginii: 
https://pressone.ro/

Guvernul României a hrănit și a îmbrăcat în iunie 1990 câteva mii de mineri, în timpul unor evenimente care au dus la moartea a șapte persoane și rănirea a peste 700 de oameni, se arată într-un document desecretizat după 27 de ani, de MAPN și publicat de PressOne. Oficial, mineriada din 13-15 iunie s-a soldat cu 7 morți, peste 700 de răniți și circa 3.500 de oameni bătuți.

Un document pe care Ministerul Apărării Naționale (MApN) l-a declasificat luna trecută arată că, din dispoziţia Guvernului, Armata i-ar fi hrănit şi echipat pe minerii implicaţi în evenimentele din 13-15 iunie 1990, scrie PressOne.

Sursa citată indică faptul că este vorba despre o adresă prin care comandantul Serviciilor Armatei de la acea vreme, general-maiorul Ioniță Botoș, i-ar fi solicitat, în 18 iunie 1990, prim-adjunctului ministrului Apărării Naționale, să aprobe „darea la scădere a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite civililor care au participat la restabilirea ordinii și liniștei în capitala țării, între 14 și 17 iunie 1990”.

Desecretizarea acestui document a fost făcută la solicitarea Parchetului General și anunţată în Monitorul Oficial luna trecută. Adresa aceasta a ajuns în posesia PressOne ca urmare a unei solicitări trimise MApN în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice.

„Potrivit dispozițiilor primite din partea Guvernului României în perioada 14-19 iunie 1990, Ministrul Apărării Naționale a asigurat hrănirea unor forțe civile ce au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării. În acest scop, au fost distribuite și consumate cantitățile de produse specificate în Anexa nr. 1", consemnează comandantul Serviciilor Armatei.

Potrivit adresei, în perioada menționată, MApN a asigurat, din fonduri publice, hrana minerilor veniți din Valea Jiului să "curețe" Piața Universității: aceștia au primit conserve de carne, cârnaţi, slănină, unt, ouă, biscuiţi și alte alimente.

În plus, MApN le-a distribuit sute de perechi de salopete, bocanci, chiloţi şi ciorapi, precum și produse de igienă personală. Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totală de 866.000 de lei, scrie Pressone.

Ce conține documentul declasificat?

Adresa internă a MApN a fost desecretizată printr-o Hotărâre de Guvern (566/4 august 2017), semnată de premierul Mihai Tudose și de ministrul Apărării Naționale Adrian Țuțuianu.

Documentul consemnează cantitățile de alimente și produsele de igienă oferite muncitorilor și minerilor care au participat la înăbușirea protestelor din iunie 1990.

"Potrivit dispozițiilor primite din partea Guvernului României în perioada 14-19 iunie 1990, Ministerul Apărării Naționale a asigurat hrănirea unor forțe civile ce au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării. În acest scop, au fost distribuite și consumate cantitățile de produse specificate în Anexa nr. 1", consemnează comandantul Serviciilor Armatei.

Anexa 1, care face parte dintre filele declasificate, arată că minerii au primit, între altele, 5.484 de pâini, 4.200 de conserve cu carne de vită şi tot atâtea cu carne de porc, dar şi 57 de kilograme de cârnăciori olteneşti.

Din Anexa 2 se arată că minerilor le-au fost distribuite materiale de echipament şi de igienă personală, printre care peste 1400 de perechi de ciorapi, 950 de perechi de chiloţi, 750 de periuţe de dinţi sau 950 de săpunuri de față.