Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cartel Alfa amenință cu proteste guvernul, acuzat că dă cu o mână și ia cu două

cartel_alfa.jpg

Sursa imaginii: 
bzi.ro

Guvernul insistă că rectificarea bugetară aprobată miercuri va acoperi majorările salariale promise. Totuși, sindicatele nu sunt mulțumite : Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel ALFA” anunţă mitinguri şi acţiuni de pichetare la sfârşitul lunii, în faţa prefecturilor de judeţ, precum şi un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, în data de 4 octombrie.

Sindicaliştii spun că dacă Executivul îşi menţine propunerea de transfer al taxelor sociale de la angajator la angajat în proiectul de buget pentru 2018, ar putea avea loc un "conflict social de amploare” pentru că măsura nu doar că va anula majorările dar va duce la scăderea veniturilor. "Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară a Uniunii Europene. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au şi o răspundere socială. Această distribuţie asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători, iar transferul integral al contribuţiilor către lucrători va debalansa acest echilibru”, spun sindicaliştii. Cartel alfa mai explică : "desfiinţarea contribuţiei pentru concedii medicale înseamnă că salariaţii vor suporta plata concediilor medicale, iar eliminarea contribuţiei pentru creanţe salariale lasă descoperiţi lucrătorii în cazul insolvenţei companiei, fără să-şi mai poată recupera salariile”. În fine, la fel de grav, desfiinţarea contribuţiei pentru şomaj presupune că şomajul va fi suportat integral de stat iar faptul că se va elimina contribuţia pentru accidente de muncă şi boli profesionale va face ca angajatorii să scape de orice răspundere socială.  "Considerăm că această soluţie originală a guvernului va da peste cap întreaga piaţă a muncii, cu consecinţe deosebit de grave prin creşterea presiunii fiscale pe lucrător, instabilitate financiară la nivelul bugetului de stat prin scăderea drastică a veniturilor la buget şi prin alocarea suplimentară de la buget pentru unele cheltuieli sociale de care îi degrevează pe angajatori”, subliniază CNS „Cartel Alfa”.

Așadar, sindicaliştii spun că, într-o primă etapă, în perioada 25-29 septembrie, vor avea loc acţiuni de pichetare sau mitinguri în faţa prefecturilor de judeţ, precum şi solicitări pentru convocarea Comisiilor de dialog social judeţene pentru înaintarea şi susţinerea revendicărilor. De asemenea, în 4 octombrie va avea loc un miting în Piaţa Victoriei din Capitală. La miting se va protesta și în vederea deblocării negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile. Discuțiile sunt blocate din cauza "efectelor negative ale modificării legislaţiei dialogului social din 2011 prin desfiinţarea negocierii colective la nivel superior şi restrângerea dreptului la acţiune colectivă”, arată sindicaliştii. Ei spun că în cei şapte ani de la intrarea în vigoare a prevederilor acestei legi, contractele colective de muncă la nivel de sector nu au mai putut fi negociate, în timp ce, la nivel de companiei, peste 85 la sută din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, sunt semnate de reprezentanţii salariaţilor, de cele mai multe ori desemnaţi de managementul companiei. Consecinețele au fost dezastruoase nu doar pentru salariați dar și pentru economie : numărul lucrătorilor pe salariul minim a crescut de la 8 la sută la 30 la sută în ultimii şapte ani iar migraţia forţei de muncă a crescut.   "Erodarea capacităţii de negociere a lucrătorilor are drept consecinţă directă pauperizarea lucrătorilor. Venitul anual disponibil per capita plasează România pe ultimul loc în Europa, la o distanţă greu de recuperat în următorii ani”, avertizează „Cartel Alfa”.