Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sociolog la RFI: Parlamentul, copie a societății. Suntem nevoiți să reglementăm relațiile sociale

Presupusul incident violent dintre senatorul USR Mihai Goțiu și fostul purtător de cuvânt al guvernului, Mirel Palada, petrecut în studioul unei televiziuni, arată nevoia înăspririi regulilor și a unui cod deontologic în presă – crede sociologul Marius Pieleanu.

Reglementări mai clare ar trebui, continuă sociologul și în Parlament, locul unde se manifestă de multe ori derapaje grave și acte de violență verbală. Legislativul e în mare măsură o copie a societății, iar România a ajuns în situația nefericită în care e nevoită să reglementeze relațiile sociale, afirmă Marius Pieleanu, care susține că în politica actuală nu mai sunt nici măcar lideri de partid capabili să dea un exemplu. 

Un cod mai riguros din punct de vedere etic, dar și cu sancțiuni juridic-administrative al parlamentului ar fi necesar. Din nefericire am ajuns acolo unde parlamentul României sau România ca atare e nevoită să reglementeze relațiile sociale de tipul ăsta. (...)
În toate palierele societății se întâmplă fapte cu violență. O cauză este și asta: o lipsă aproape totală de eficiență a amenzilor pe care CNA-ul le dă diverselor televiziuni. (...) În mod evident liderii de partid trebuie să dea tonul și să fie arbitri ai eleganței verbale. Dar nu e cazul nici la Liviu Dragnea, nici la Ludovic Orban. N-avem lideri care să aibă eleganța limbajului
.”

Ascultă AICI interviul integral cu sociologul Marius Pieleanu: 

Mihai Goțiu susține că a fost lovit de Mirel Palada în pauza unei emisiuni, răspuns la o afirmație jignitoare pe care senatorul USR o făcuse. Mihai Goțiu intentționează să depună o plângere la Poliție.