Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Federația Sanitas își apără drepturile în stradă

medic-563425_960_720.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Sindicaliștii din Sănătate amenință cu pichete, miting și chiar grevă generală.  Majoritatea angajaților riscă diminuarea veniturilor dacă legea salarizării unitare intră în vigoare în forma déjà publicată în Monitorul Oficial, declară la RFI  Iulian Pope, prim-vicepreședintele Sanitas (AUDIO).

Reporter: Ce vă nemulțumește mai exact?

Iulian Pope: Dacă nu ar fi tragic, am fi într-o situație amuzantă. După ce luni de zile am asistat cu toții la un dezmăț financiar în sănătate, astăzi suntem în situația în care trebuie să ieșim în stradă ca să nu pierdem din drepturile pe care le avem în acest moment.

Reporter: Mai concret, vă rog.

Iulian Pope: Din păcate guvernanții noștri nu au ținut cont de specificul sistemului sanitar atunci când au făcut legea salarizării unitare. Dacă această lege va fi aplicată în forma publicată în Monitorul Oficial, în sectoarele grele din sănătate, precum Oncologie, Mari Arși, ATI, SMURD, TBC, vor fi pierderi de venituri pentru marea majoritate a angajaților. Sănătatea a fost pusă pe același palier cu sectoarele care nu asigură continuitatea activității. Noi în sănătate, dacă punem la socoteală gărzile, orele de sâmbătă și duminică și sărbătorile legale, voucherele de vacanță, norma de hrană, suntem în situația în care acoperim cei 30% pentru sporuri și pentru condiții grele ne rămâne, confom declarațiilor ministrului sănătății, sub 1%. Este inadmisibil. Noi nu cunoaștem niciun stat european care să aibă acest fel de fiscalizare. Este complet nedrept ca la cele mai importante fonduri sociale, respectiv fondul de pensii și cel de sănătate, să contribuie doar angajatul. Avem în vedere ca aceste fonduri să fie în regulă doar cu un singur contributor, angajatul. Și angajatorii ar trebui să aibă responsabilitatea socială alături de angajat. În toate țările civilizate se întâmplă așa. În principiu, în majoritatea țărilor sunt procentele pe care le avem și noi astăzi, aproximativ 40% angajat și 60% angajator. Așa trebuie să rămână. Noi, SANITAS, cerem renunțarea la această măsură și, bineînțeles, rediscutarea legii salarizării unitare pentru sectorul sanitar.

Reporter: Spuneți decă că din ianuarie angajații din sănătate ar putea să primească salarii mai mici?

Iulian Pope: Ar avea pierderi de venituri. Chiar dacă salariile de încadrare pe hârtie vor crește, este o găselniță a guvernului, o inginerie financiară, ele vor fi anulate pe de o parte de acest transfer al contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, iar, pe de altă parte, de imposibilitatea acordării sporurilor pentru condiții grele de muncă, așa cum se întâmplă astăzi, cum este firesc să se întâmple până la normalizarea condițiilor de muncă. Nu susținem că lucrăm tot timpul în condiții grele de muncă, dar ele trebuie întâi normalizate și pe urmă să vorbim despre reducerea sporului. În această situație, în toate sectoarele grele din domeniul sanitar vor fi pierderi de venituri începând cu 1 ianuarie dacă legea va rămâne în această formă. 

Reporter: Ce faceți în acest sens? Pe lângă nemulțumirea care mustește, ați trecut concret la discuții despre mișcări de protest?

Iulian Pope: Da, cu siguranță. Ieri am avut Consiliul național și am stabilit un calendar concret pentru proteste. Pe 2, 4, 6 octombrie vom picheta ministerele de resort, adică Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe. Pe 19 octombrie vom avea un miting sau un marș, în funcție de ce spații sunt disponibile în Piața Victoriei, dacă Primăria capitalei ne acceptă și când ne acceptă. În paralel vom trece la consultări cu membrii noștri de sindicat să vedem dacă sunt dispuși să ajungem la grevă generală dacă această situație nu se rezolvă. Semnalele noastre spun că sunt dispuși. În paralel am deschis discuții. Am avut o întâlnire cu vicepremierul zilele trecute. Sperăm ca săptămâna viitoare să avem o întâlnire în concret cu factori decizionali, vorbesc despre ministrul muncii și de ministrul sănătății. Din păcate, în ultima vreme am asistat la diluare a dialogului social. Am participat la comitete și comisii nenumărate, care nu au fost conduse sau prezidate de factori decizionali. Din aceste cauze am ajuns în situația de a ne apăra drepturile în stradă. Nu ne dorim să ajungem la grevă generală, dar dacă guvernanții vor fi în continuare la fel de nepăsători probabil că acolo vom ajunge.

Reporter: Care va fi situația pentru pacienți în spitale sau clinici?

Iulian Pope: Noi ne dorim, în primul rând, să ne putem desfășura activitatea în condiții normale de lucru, să putem să ne facem treaba, să asigurăm îngrijire și asistență medicală de calitate.

Reporter: Puteți în aceste condiții?

Iulian Pope: Asta ne dorim. În aceste condiții cu siguranță nu putem. După ce ne-am lăudat că vrem să păstrăm medicii și personalul medical în țară, astăzi suntem în situația de a ne simți păcăliți. Facem un apel ca pacienții noștri să înțeleagă că nu ne dorim să întrerupem activitatea. Noi ne dorim să putem să muncim în continuare și să le putem asigura cele mai bune condiții, de la cazare, până la asistență medicală, să avem materiale, să avem tot ce ne trebuie. Din păcate, astăzi, sistemul sanitar suferă în continuare. Sunt probleme cu bugetul pe ultimele luni din acest an. Așteptăm cu nerăbdare rectificarea bugetară, care, tradițional, se făcea în luna august. Suntem deja în septembrie și nu avem siguranța că avem bani până la finalul anului. Casele județene de asigurări de sănătate merg pe avarie. Din unele județe avem semnale că reduc din contractele cu spitalele publice. Ca să concluzionez, situația în sănătate nu este deloc roz.Reamintim, Confederația sindicală Cartel Alfa a anunțat, la rândul său, un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, (detalii, aici),  iar transportatorii – nemulțumiți de introducerea supraaccizei la combustibili – amenință și ei cu mișcări de protest în această toamnă (amănunte, aici).