Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Unul dintre militarii români rănit vineri în Afganistan și-a pierdut viața

soldati_romani_raniti_afganistan.jpg

Încă trei soldaţi români, victime în Afganistan (Sursa foto: pixabay/ilustraţie)
Încă trei soldaţi români, victime în Afganistan (Sursa foto: pixabay/ilustraţie)

Militarul grav rănit în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan a murit la spital, anunţă Ministerul Apărării. În urma atacului au fost răniţi alţi doi militari, care sunt în stare stabilă

Militarii răniţi în Afganistan se aflau vineri la ora 10 dimineaţa într-un convoi de patru autovehicule blindate, în regiunea Kandahar, când un vehicul capcană a intrat în blindatul lor.

Soldaţii au primit primul ajutor la locul atacului, după care au fost duşi la cel mai apropiat spital militar, anunţă Ministerul Apărării.

Doi dintre militari sunt în stare stabilă, iar al treilea și-a pierdut viața.

Potrivit MApN, caporalul Mădălin Stoica avea 41 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operaţii şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2002.

În acelaşi incident au fost răniţi caporalul Ionel Buzea şi fruntaşul Ionel Toma. Ei au primit îngrijiri medicale, fiind evacuaţi pe calea aerului la spitalul militar din Kandahar.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica şi a înaintat Preşedintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Armata României participă anul acesta la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, cu 620 de militari.

Alţi aproximativ 300 de soldaţi români sunt desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 28 de militari români au murit şi alţi peste 180 au fost răniţi.