Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-urile care reprezintă pacienţii trag un semnal de alarmă

ong_pacienti_semnal_alarma.jpg

ONG-uri: Bolnavi de HIV/SIDA sau TBC nu au acces la tratament, din cauză că nu au acte de identitate (Sursa foto: pixabay)
ONG-uri: Bolnavi de HIV/SIDA sau TBC nu au acces la tratament, din cauză că nu au acte de identitate (Sursa foto: pixabay)

Mai multe organizaţii care apără drepturile pacienţilor trag un semnal de alarmă. Ele cer Ministerului Sănătăţii să găsească soluţii pentru ca persoanele bolnave de SIDA sau TBC să poată primi tratament, chiar dacă nu au buletin şi card de sănătate.

ONG-urile invocă un studiu din 2015 al Agenţiei Naţionale Antidrog, care arată că din cei aproape zece mii de consumatori de droguri injectabile estimaţi în Bucureşti, aproape jumătate nu au acte de identitate.

Psihologul Monica Dan, manager de proiect la Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS), spune la RFI pe ce se bazează apelul ONG-urilor: “Apelul pe care l-am lansat a urmat unui nou caz, o persoană fără adăpost, o persoană care avea tuberculoză şi infecţie cu HIV (…). A fost internată în spital, dar a ieşit la cerere înainte ca actul de identitate să-i fie emis şi prin urmare, spitalul ne-a spus că nu-şi va putea deconta cheltuielile de spitalizare. Era a nu ştiu câta oară când auzeam acest lucru şi ne-am dat seama că asta constituie un impediment pentru spitale să-i primească, să-i interneze, unul în plus faţă de altele pe care le au şi că asta îi determină şi să ne trimită cu pacienţii de la un spital la altul”.

 
Monica Dan (ARAS), despre pacienţii HIV/SIDA sau TBC fără acte de identitate