Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanțul cutremurului din Mexic s-a agravat. Salvatorii încă mai caută supraviețuitori printre ruine

mexic.jpg

Bilanțul cutremurului din Mexic s-a agravat. Salvatorii caută supraviețuitori printre ruine.
Image source: 
REUTERS/Edgard Garrido

Cel puţin 237 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului de marți din centrul Mexicului, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţi. 52 de clădiri s-au prăbuşit doar în capitala Ciudad de Mexico. Între timp, echipele de salvatori continuă să caute supraviețuitori printre ruine.

Echipele de salvare încearcă să ajungă la o fetiţă de 13 ani, prinsă sub dărâmăturile unei şcoli. Frida Sofia poate să vorbească şi a spus că în jurul ei se află încă doi elevi, dar nu ştie dacă mai trăiesc.

De sub ruinele aceleiaşi şcoli au fost scoase deja trupurile neînsufleţite ale unui număr de 21 de elevi şi patru adulţi. Echipele de intervenţie avansează lent, construind schele improvizate din lemn, pentru a evita ca structura să se prăbuşească şi mai tare. La faţa locului se află sute de militari, poliţişti şi voluntari.

Autorităţile din Mexico City spun că până acum au fost salvate peste 80  de persoane. Seismul de marți, de 7 pe Richter, a provocat moartea a 102 persoane în capitală, în timp ce 135 provin din statele din împrejurimi. De asemenea, aproape 2.000 de răniţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, a declarat președintele  Enrique Pena Nieto. Mai întâi este nevoie de asistență imediată acordată celor afectați de cutremur, apoi se va vedea care sunt pagubele. Examinarea clădirilor se va face în decurs de mai multe zile și odată terminată se va stabili acordarea de fonduri familiilor pentru reconstrucția caselor, a adăugat Peńa Nieto.

Epicentrul seismului a fost la aproximativ 120 de kilometri de Ciudad de Mexico, unul dintre cele mai dens populate oraşe din lume, cu peste 20 de milioane de locuitori în zona metropolitană.

Mexicul este o ţară cu risc seismic mare. Un alt cutremur, cu magnitudinea 8,1, produs luna aceasta în sudul ţării, s-a soldat cu cel puţin 90 de morţi.

556