Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zeci de milioane de lei de la guvern pentru a șterge urmele furtunilor

timisoara_1.jpg

Banii de la guvern acoperă doar 10%-25% din necesarul pentru reparații, spune primarul din Timișoara
Banii de la guvern acoperă doar 10%-25% din necesarul pentru reparații, spune primarul din Timișoara
Sursa imaginii: 
RFI

Guvernul alocă, într-o primă etapă, peste 36 de milioane de lei din fondul de intervenţie pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale din vestul României.

Banii vor fi folosiți pentru reparaţii la 16 spitale, 23 de dispensare, 251 de unităţi şcolare, posturi de poliţie, biserici şi alte unităţi de interes public. Înainte de ședința de guvern, vicepremierul Sevil Shhaideh spunea că suma reprezintă o primă etapă, urmând ca săptămânile viitoare, în funcţie de evaluările din teritoriu, să mai fie alocate şi alte sume. ”Printr-un efort colectiv cu Ministerul Afacerilor Interne, cu toate prefecturile din judeţele afectate - vorbim de zece judeţe în acest moment - am reuşit să realizăm proiectul de hotărâre privind alocarea unor sume din fondul de intervenţie pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale. Vorbim de o sumă de peste 36 de milioane de lei pentru cele zece judeţe, pentru reparaţii la 16 spitale, 23 de dispensare, peste 251 de unităţi şcolare - grădiniţe, şcoli, licee, colegii, posturi de poliţie, biserici şi alte unităţi de interes public”, a spus ministrul Dezvoltării Regionale.

”E o primă etapă, pentru că în această perioadă, respectiv marţi, miercuri toate comitetele pentru situaţii de urgenţă au lucrat la foc continuu pentru evaluarea tuturor pagubelor. Astăzi ce prezentăm Guvernului spre aprobare este prima etapă, maxima urgenţă, urmând ca în următoarele săptămâni, în funcţie de finalizarea evaluărilor, să revenim cu alte obiective de interes public”, a mai spus vicepremierul Shhaideh.

Banii nu ajung – primarul Timișoarei

Banii de la guvern acoperă doar 10%-25% din necesarul pentru reparații la școli și spitale, susține Nicolae Robu, primarul din Timișoara. Suma acordată ca sprijin pentru clădirile avariate de furtuna de la sfârșitul săptămânii trecute acoperă în proporție de aproximativ 11% necesarul pentru reparațiile la școli și respectiv aproximativ 26% la spitale.

”La școli, suma este de 19.233.306 lei, din care pentru 2.100.000 lei (reprezentând 10,92%) există promisiuni de alocare de la bugetul de stat, restul de aproape 90% asigurându-se de la bugetul local. La spitale, suma este de 1.326.264 lei, din care pentru 342.000 lei (reprezentând 25,79%) există promisiuni de alocare de la bugetul de stat, restul de aproape 75% asigurându-se de la bugetul local”, declară primarul Nicolae Robu.

Primarul susține că o bună parte din lucrări s-au efectuat deja grație mobilizării echipelor de meseriași ale societății primăriei, Colterm.

”Pentru a se înțelege corect datele, dăm următorul exemplu: dacă într-o școală acoperișul era degradat, dar încă își îndeplinea funcția, iar la furtună a fost spulberat în proporție de 60%, la remediere se înnoiește întregul acoperiș, așa cum e rațional, dar se acoperă de la bugetul de stat doar cota parte de 60% din totalul cheltuielilor”, explică primarul Nicolae Robu.