Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Facebook anunță noi măsuri pentru contracararea propagandei politice

zuckerberg1.jpg

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook
Image source: 
Facebook / Mark Zuckerberg

Cea mai populară rețea de socializare, Facebook , anunță schimbări majore în ceea ce privește reclamele politice și propagandistice, pe fundalul investigației din Statele Unite referitoare la un presupus amestec extern în campania electorală. Facebook transmite totodată că va coopera cu autoritățile americane și cu alte companii din domeniul tehnologiei și că va oferi apoi informațiile pe care le deține. Nu în ultimul rând, standardele de transparență vor fi ridicate, după reguli mai stricte decât cele din audio-vizual. 

Măsurile au fost anunțate chiar de șeful Facebook, în prima sa zi de lucru după concediul parental. Mark Zuckerberg a explicat, într-un mesaj video, cele nouă măsuri pe care compania le are în vedere. Printre altele, fondatorul Facebook a transmis că va coopera cu toate autoritățile care investighează presupusul amestec rusesc în campania electorală americană, că va face schimb de informații, inclusiv cu alte companii din domeniu și că va angaja mai mulți oameni care să se ocupe de combaterea propagandei în scopuri politice:

 

Transparentizarea reclamelor politice este poate cel mai important pas pe care îl vom face. Când cineva cumpără spațiu la televizor, legea îi cere să precizeze sursa de finanțare. Dar tot nu știi dacă vezi același mesaj ca toată lumea. Noi vrem să ridicăm și mai mult standardele. Vom arăta pagina care a plătit pentru reclame și vom face în așa fel încât utilizatorul să poată vedea toate audienţele vizate de mesajele respective.

Nu vreau să se folosească nimeni de noi și de instrumentele noastre, pentru a submina democrația – a mai spus Mark Zuckerberg – care a admis însă că nu poate împiedica amestecul tuturor băieților răi . Le putem însă îngreuna sarcina, a punctat șeful Facebook. 
 

 

 

Ar urma ca rețeaua de socializare să colaboreze, în viitor, cu toate comisiile electorale din țările interesate. Anunțul s-a încheiat cu o referire la alegerile din Germania, de duminică. Nu sunt indicii că s-ar încerca o interferență majoră, similară cu cea din Statele Unite . Chiar și așa însă, au fost șterse conturi false – a transmis șeful Facebook.