Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


5% din populația adultă a planetei a consumat droguri cel puțin o dată (raport ONU)

dependenta_droguri.jpg

Image source: 
pixabay.com

Consumul de droguri este din ce în ce mai răspândit în lume, substanțele halucinogene din ce în ce mai complexe, iar rutele de trafic și metodele de operare într-o continuă schimbare. Aproximativ 5% din populația adultă a planetei a consumat droguri cel puțin o dată – reiese din raportul anual de specialitate, prezentat de Biroul Națiunilor Unite privind Drogurile și Criminalitatea. 

Potrivit autorilor raportului, în 2015, la nivel mondial,  0,6% din populația adultă suferea de tulburări provocate de consumul de droguri, în condițiile în care 5% din populație consumase droguri cel puțin o dată. Cu toate acestea accesul la tratament este în continuare limitat: statistic, doar un consumator din șase poate beneficia de servicii specializate. 

Experții atrag atenția că numărul substanțelor s-a mărit considerabil. Peste 100 de țări și teritorii  au informat că au identificat, între 2009 și 2016, în jur de 739 de substanțe psihoactive noi. În paralel, au crescut considerabil producțiile de opium (cu aproape o treime anul trecut, comparativ cu 2015) și de cocaină (impulsionată de plantațiile de arbuști de coca din Columbia). 
Consumul de opiacee, în special de heroină, rămâne, potrivit raportului, cel mai periculos. Supradoza și infectarea cu HIV sau hepatită C sunt riscurile majore asociate drogurilor injectabile. Sunt în jur de 12 milioane de consumatori care își injectează droguri. Aproape opt milioane dintre ei sunt infectați cu HIV sau hepatită. 1,3 milioane suferă de ambele afecțiuni. 

Se răspândește și consumul de metamfetamine, iar Europa și America de Nord se confruntă cu un consum tot mai mare de cocaină. Autorii raportului pun în legătură creșterea în amploare a fenomenului cu schimbările provocate de globalizare și de explozia noilor tehnologii. Rutele de trafic, metodele de disimulare, modul de operare – toate acestea se modifică extrem de rapid și devin tot mai complexe. 

Se evidențiază Ruta Balcanică: pe traseul Armenia, Azerbaidjan, Georgia, via Marea Neagră, cu România și Ucraina țări de tranzit, s-au înregistrat în 2015 nu mai puțin de 40% din capturile de heroină și morfină. Grupările de criminalitate organizată din Europa s-au specializat în traficul de droguri, la pachet cu traficul de arme și cu ființa umane (inclusiv emigranți) , avertizează Biroul Națiunilor Unite privind Drogurile și Criminalitatea.   

 

651