Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum arată căminele studenţeşti? „E un peisaj dezolant, cu gândaci şi mizerie de nedescris”

cum_arata_camine_studentesti_peisaj_dezolant_gandaci_mizerie.jpg

Cămine studenţeşti renovate (Sursa foto: site Universitatea Politehnică din Bucureşti)
Cămine studenţeşti renovate (Sursa foto: site Universitatea Politehnică din Bucureşti)

Peisajul din căminele studenţeşti este dezolant. O spune la RFI preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Marius Deaconu, care solicită Guvernului construirea unor clădiri noi şi dublarea subvenţiei pentru cămine şi cantină.

Potrivit lui Marius Deaconu, „ANOSR solicită Guvernului României ca în această toamnă, pentru ultimele luni din acest an, să dubleze subvenţia alocată pentru cămine şi cantine (...). O dublare de la 1.246 de lei pe an pentru fiecare student bugetar, până la aproximativ 2.500 de lei”.

Cum arată căminele studenţeşti în prezent? „Peisajul este destul de dezolant, din punctul nostru de vedere. În continuare, există probleme în ceea ce priveşte igiena în aceste cămine, spaţiile sanitare sunt improprii, majoritatea dintre ele, există chiar şi gândaci, mizeria este cvasigenerală, din punctul acesta de vedere. Studenţii sunt în multe cazuri supracazaţi, stau destul de mulţi în spaţii relativ micuţe, practic nu au un confort, să spun aşa, inclusiv viaţa privată suferă din acest punct de vedere. Există chiar camere în care sunt cinci-şase studenţi, într-un spaţiu de sub şapte metri pătraţi, ceea ce e foarte-foarte puţin”, explică şeful ANOSR.

 
Marius Deaconu (ANOSR), despre subvenţia pentru căminele studenţeşti