Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mimarea responsabilităţii

masini_dilema.jpg

Image source: 
adevarul.ro via Dilema veche

Săptămîna trecută, primărița Bucureștiului a făcut o ședință televizată în care a dat ordine și instrucțiuni celor responsabili cu protecția împotriva dezastrelor. Rezultatul a fost un adevărat haos în oraș (mai mare decît cel obișnuit), panică, părăsirea piețelor de către precupeți, trafic aglomerat la orele de vîrf, școli închise… Preventiv.

Dacă la baza acțiunii primăriței ar fi stat ideea că paza bună trece primejdia rea, ar fi fost normal. Mai ales după ce se întîmplase la Timișoara, unele măsuri preventive erau binevenite. Numai că la baza acțiunii pare să fi stat mai degrabă o chestiune de imagine. Veșnica noastră marotă. Trebuia ca bucureștenii să vadă cît de bine știe să conducă primărița și ce grijă are de ei.

Nu spun că „toaletarea” copacilor sau ancorarea panourilor publicitare nu se face doar cu cîteva ore înainte de o furtună anunțată. Nu spun că închiderea școlilor s-a mai comis și astă-iarnă, cînd meteorologii au anunțat un viscol. Nu spun că furtuna din București n-a fost chiar furtună, tot așa cum viscolul de astă-iarnă n-a fost chiar viscol (codul galben anunțat de meteorologi a fost cît se poate de corect, Primăria a acționat însă ca la cod roșu). Nu spun că, deși n-a fost cine știe ce furtună (în unele cartiere nici măcar n-a plouat) și că deși primărița a ordonat în văzul tuturor tăierea copacilor periculoși, cîțiva tot au căzut și unul chiar a omorît un om. Admit că, dacă n ar fi fost nici măsurile pompieristice luate în ultimul moment, poate că ar fi fost mai multe victime și pagube. Dar spun că toate astea se puteau face fără tam-tam, cu discreție și seriozitate, fără a induce panică. Ce rost a avut ca la ședința respectivă să fie chemate și televiziunile? La fel ca și astă-iarnă, o încercare de îmbunătățire a imaginii primăriței s-a transformat în contrariul ei.

 

Citiți continuarea articolului semnat de Andrei Manolescu în Dilema Veche aici

 

442