Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proteste la serviciile de Ambulanţă. „Pierderea la venitul lunar este enormă”

ambulanta.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa foto: pixabay)

Angajaţii serviciilor de ambulanţă din ţară au ieşit joi în stradă. Ei atrag atenţia că de la începutul anului viitor le vor scădea veniturile odată cu aplicarea legii salarizării, care elimină unele sporuri. De asemenea, sindicaliştii se plâng de starea proastă a maşinilor, care trebuie schimbate teoretic la fiecare cinci ani.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţa din România (FNSAR), Gheorghe Chiş, spune la RFI că ambulanţierii s-ar putea trezi de anul viitor cu venituri mai mici: „În ce constă scăderea? În faptul că ni se permite acordarea sporurilor cu caracter permanent pentru condiţiile deosebit de periculoase în serviciile de Ambulanţă, spor pe care îl avem din 2007, un spor care a fost reglementat prin lege, un spor care s-a introdus cu scopul de a dezvolta şi încuraja personalul medical în a participa la concursurile de la Ambulanţă, având în vedere specificul greu de teren, lucru care a dus la dezvoltarea serviciilor de ambulanţă. În acest moment, conform prevederilor legii 153, nu se poate acorda acest spor, pentru că s-a limitat la 30% pe ordonatorul principal de credite, ceea ce prin simularea făcută de Ministerul Sănătăţii reiese că la serviciile de Ambulanţă se acordă un procent pentru sporul de condiţii deosebit de periculoase. Pierderea la venitul lunar este enormă”.

Ambulanţierii se plâng şi de condiţiile proaste în care lucrează, în special de maşinile prea vechi. „Avem o problemă acută cu achiziţia de ambulanţe (...). În România avem 2.090 de ambulanţe funcţionale autorizate pe toate serviciile de Ambulanţă, din care 60% sunt ambulanţe depăşite, peste zece ani. Avem 20% care sunt la şase-şapte ani şi numărul de kilometri enorm de mare. Conform legii 95, la cinci ani vechime şi cu număr de kilometri stabiliţi acolo, aceste ambulanţe se declasifică şi nu se mai folosesc în urgenţe", precizează liderul FNSAR.

Sindicaliştii de la Ambulanţă ameninţă cu noi proteste în luna octombrie.

 
Gheorghe Chiş, despre protestele ambulanţierilor