Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Undă verde pentru lotul 5 din autostrada Comarnic – Brașov: ”Aglomerația de pe Valea Prahovei va rămâne” (Proinfrastructura)

vp.jpg

Sursa imaginii: 
news.ro

Construcția autostrăzii Comarnic – Brașov va începe cu un tronson mai puțin important: Râşnov-Cristian, de 6, 3 km. În 24 de luni, compania cu care Ministerul Transporturilor a semnat, luni, contractul ar trebui să finalizeze 6,3 km de autostradă și 3,7 km de drum naţional adiacent. Prețul de execuție: 118 milioane de lei. ”Pentru porțiunea care străbate stațiunile mai avem mult de așteptat”, declară, la RFI, Ionuț Ciurea, director executiv la Proinfrastructura.

Contrucția autostrăzii Comarnic-Braşov va începe cu lotul 5: sectorul Râşnov-Cristian. Cum aglomerația se crează în zona stațiunilor, ”mai avem mult de așteptat până la construcția secțiunii care străbate stațiunile”, atrage atenția, într-un interviu acordat RFI Ionuț Ciurea, director executiv la Proinfrastructura: ”E o diferență enormă de la ceea ce înseamnă Comarnic-Brașov, o autostradă prin mijlocul munților, și această autostradă care este în zona metropolitană a orașului Brașov. Comarnic-Brașov este mult mai greu de realizat, multe tuneluri și multe viaducte. Nimic nu s-a schimbat privind aglomerația de pe Valea Prahovei odată cu semnarea acestui contract. Nu va însemna nimic pentru turiști. Este imposibil de dat un termen la care cineva și-ar asuma serios construcția autostrăzii dintre Comarnic și Brașov, care în acest moment nu are un studiu de fezabilitate serios pe care să se poată licita un proiect adevărat și, din păcate, nu avem niciun plan clar cu această autostradă privind finanțarea ei”.

Ascultă:



Expertul în infrastructură mai spune că atât timp cât autoritățile nu vor îmbunătăți semnificativ întreaga procedură premergătoare construcției, începând cu studiile de fezabilitate, companiile seioase nu vor fi interesate de astfel de proiecte, iar ritmul de construire a autostrăzilor nu va crește: ”E foarte greu de precizat momentul în care România va avea o rețea de autostrăzi foarte bine pusă la punct. În primul rând, trebuie schimbate foarte multe lucruri la nivelul autorităților. Trebuie să nu asumăm răspunderea, să lum decizii, se fuge de responsabilitate, pregătirea proiectelor este deficitară, nu face studiile de fazbilitate cum trebuie. Nu mirăm după aceea că acei constructori rămân blocați cu lunile sau cu anii în teren și ne cer bani și despăgubiri. Ministrul Cuc spune că sunt cerute aceste despăgubiri doar pentru că sunt răi constructorii și vor bani în plus de la statul român. Nu este chiar așa. Aceste blocaje majore provin în primul rând din incompetența și din bâlbele autorităților române”.

Ascultă:



Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 5 din Autostrada Comarnic-Braşov, sector Râşnov-Cristian, şi Drum de Legătură, lungime 6,3 km (autostrada) + 3,7 km (drum naţional la 4 benzi cu separator median) a fost semnat, luni, la Ministerul Transporturilor, în prezenţa ministrului Răzvan Cuc. Contractul a fost încheiat între Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și asocierea formată din SC Alpenside SRL - SC Specialist Consulting SRL.

„Este un contract de 118 milioane de lei, pe care îl semnăm în faţa instituţiilor financiare internaţionale, BEI, BERD, Banca Mondială. Constructorul are la dispoziţie 24 de luni, 6 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru excecuţie, deci tronsonul se va finaliza în acest mandat. Atrag atenţia constructorului că nu mai toleră, extensii de timp sau scuze de întârziere”, a declarat ministrul Transporturilor.

Ascultă interviul integral acordat RFI de Ionuț Ciurea, director executiv la Proinfrastructura:

 
Ionuț Ciurea, director executiv la Proinfrastructura, despre autostrăzile din România