Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cum s-a născut tradiția Zilei Recunoştinţei

curcani.png

Image source: 
pixabay.com

Una dintre sărbătorile pur americane este Thanksgiving Day sau Ziua Recunoştinţei. Este o celebrare care își are originile în Zilele Recoltei din Anglia și care s-a transformat în Lumea Nouă într-o sărbătoare a familiei și a recunoștinței.

Ziua Recunoştinţei, Thanksgiving Day în engleză şi Jour l'Action de graces în franceză, își are originile în sărbătoarea europeană a Zilei Recoltei. Este vorba de o zi de toamnă în care fermierii îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei de peste an. Sărăbătoarea a fost dusă peste Oceanul Atlantic de coloniștii care au ajuns în America de Nord.

Tradiţia spune că această sărbătoare a fost preluată de primii coloniști sosiți în Lumea Nouă, unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută în condiții climaterice dure. Deoarece acești coloniști se confruntau cu condiții extrem de dificile, Ziua Recunoștinței a căpătat o importanță mult mai mare decât în Europa.

În anul 1789, în ziua de 3 octombrie, primul președinte american George Washington, a declarat această Zi a Recunoștinței drept sărbătoare națională. În 1863, tot în 3 octombrie, un alt președinte american, Abraham Lincoln, a stabilit că, de atunci înainte, Ziua Recunoștinței va fi sărbătorită în a patra zi de joi din luna noiembrie. Decretul președintelui Abraham Lincoln a fost întărit în anul 1941, printr-o rezoluție a Congresului Statelor Unite ale Americii. Ziua Recunoștinței este sărbătorită și în Canada, dar în a doua zi de luni din octombrie.

În mod tradițional, Ziua Recunoștinței este zi liberă. În America de Nord, mâncărurile servite în această zi sunt curcanul, jambonul, piureul de cartofi, cartofii dulci, porumbul și plăcinta de dovleac. O altă tradţie americană este iertarea de la tăiere a cel puţin unui curcan, pe care o face, în mod simbolic, preşedintele Statelor Unite ale Americii.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 3 octombrie 2017
721