Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Incendiu de proporții la rampa de gunoi a Clujului

incendiu.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un puternic incediu a izbucnit miercuri seara la rampa de depozitare a deșeurilor Pata Rât din Cluj. Cauzele incendiului sunt necunoscute, însă prefectul Clujului, Aurel Cherecheş, nu exclude varianta ca acest foc să fi fost pus intenţionat. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă din Cluj, Andrei Biriş, va fi deschisă o anchetă după stingerea completă a incendiului. Pompierii au intervenit la faţa locului imediat după ce au izbucnit flăcări înalte de câţiva metri. După nouă ore de intervenţie cu opt autospeciale, ajutate de mai multe utilaje ale Regiei Autonome a Domeniului Public, pompierii au reuşit să ţină sub control incendiul. Deşeurile continuă să ardă mocnit, motiv pentru care o mare parte a pompierilor se află încă la faţa locului. Deocamdată, din fericire, nu au fost anunţate victime omeneşti. În zonă locuiesc aproximativ 500 de persoane care trăiesc din reciclarea deşeurilor adunate pe rampa temporară de depozitare.

Incendiul a izbucnit la doar câteva zile după ce vicepremierul Graţiela Gavrilescu l-a demis pe şeful Gărzii de Mediu din Cluj şi l-a criticat dur pe preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, pentru situaţia de la Pata Rât. Acolo, deşeurile sunt adunate pe o rampă temporară de depozitare, pentru că autorităţile judeţene nu au reuşit să ducă la bun sfârşit proiectul construirii unui sistem de management integrat al deşeurilor, deşi au avut finanţare oferită de Uniunea Europeană.