Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Operațiune de salvare în desfășurare: 3 mineri, blocați la 400 de metri sub pământ

Trei mineri de la Mina Lupeni au fost daţi dispăruţi în urma unei surpări care a avut loc într-o galerie, iar mai multe echipe de salvatori intervin la faţa locului. Minerii au vârste cuprinse între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi, la 400 de metri sub pământ, de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri.

ACTUALIZARE 7: Liderul Sindicatului Muntele din Valea Jiului, Darius Câmpean, a declarat, pentru RFI, că salvatorii au ajuns foarte aproape de unul dintre cei trei mineri blocați în subteran.

ACTUALIZARE 6: Prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely, a declarat că salvatorii de la Mina Lupeni avansează greu din cauză că locul unde aceştia se află este foarte mic şi, în plus, sunt surpări continue.

ACTUALIZARE 5: Unul dintre cei opt mineri care au reuşit să se salveze după ce a avut loc surparea tavanului unui abataj de la Mina Lupeni a fost transportat la Spitalul Municipal Petroşani, cu o ambulanţă, având un traumatism toracic şi răni la mâini şi la picioare.

ACTUALIZARE 4: Operaţiunea de salvare la Mina Lupeni - unde trei mineri sunt daţi dispăruţi după ce s-a surpat tavanul abatajului în care lucrau - continuă, însă există în continuare pericolul surpării, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Fabius-Tiberiu Kiszely.

ACTUALIZARE 3: Ministrul Energiei, Toma Petcu, declara că la momentul surpării în galerie se aflau 11 mineri, 8 dintre ei reuşind să iasă. Ceilalţi trei au fost prinşi sub dărâmături, fiind daţi dispăruţi. Iniţial, Petcu spunea că la acel moment în subteran erau 14 mineri.

ACTUALIZARE 2: Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani au deschis un dosar de cercetare penală în cazul accidentului de la Mina Lupeni, deplasându-se la locul accidentului pentru cercetări.

ACTUALIZARE 1: Echipele de salvatori care au intrat în Mina Lupeni, pentru a-i recupera pe cei trei mineri surprinşi de surparea tavanului unui abataj, au înaintat trei metri şi spun că aud voci distincte, dincolo de zidul format în urma surpării, iar ortacii care au scăpat teferi în urma incidentului ajută şi ei la salvarea colegilor.

”O surpare produsă în urma deranjării susţinerii abatajului din subteranul minei Lupeni a generat blocarea a trei oameni la peste 400 de metri sub pământ. În momentul surpării, se aflau în abatajul, cu o lăţime de aproximativ 4 metri şi o înălţime de 2 metri, 11 persoane. Opt mineri au părăsit zona periculoasă, şapte dintre ei fiind implicaţi în derularea operaţiunilor de suport tehnic. Trei mineri cu vârste între 39 şi 43 de ani au fost blocaţi de o acumulare de minereu pe o lungime de aproximativ 20 de metri”, se mai arată într-un comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara.

”În cel mai scurt timp, s-au alertat salvatorii minieri ai Exploatării Miniere Lupeni şi Salvamin Petroşani, două echipe alcătuite din 14 salvatori fiind implicate în operaţiunile de salvare. Aceaste echipe sunt singurele acreditate să pătrundă în subsol, procedurile de intervenţie fiind diferite de cele de la suprafaţă”, mai arată sursa citată.

Rudele minerilor surprinşi în subteran au fost chemate la sediul Minei Lupeni şi primesc consultarea unui psiholog, iar inspectorii ITM s-au autosesizat în acest caz.