Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accident în Mina Lupeni. Un miner mort, alți doi scoși în viață

mina_carbune.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

O galerie s-a surpat, joi, la mina Lupeni din Hunedoara.  Echipele de salvare au intervenit întreaga noapte la fața locului până când au reușit să scoată la suprafață toate victimele Din păcate, unul dintre mineri n-a supraviețuit.

ACTUALIZARE 1: Starea minerului adus la Spitalul de Urgență Floreasca este extrem de gravă, a declarat în această dimineață coordonatorul SMURD București, Bogdan Oprița.

Bărbatul a suferit un sindrom de strivire extrem de grav, în urma căruia s-au produs o serie de modificări în organism. Are insuficienţă renală, iar leziunile sunt cele specifice acestui sindrom. La acest moment este în sala de operaţii pentru o fractură", a spus medicul Bogdan Opriţa.

Doi dintre cei trei mineri rămași blocați sub pământ în urma unei surpări în subteranul Minei Lupeni au fost scoși în viață. Salvatorii au reuşit să ajungă şi la cel de-al treilea miner blocat în mina de la Lupeni, însă acesta nu a supravieţuit, a anunţat vineri dimineață ministrul Energiei, Toma Petcu.

Surparea produsă joi după-amiază a surprins trei oameni la peste 400 de metri sub pământ, într-un abataj cu o lățime de aproximativ 4 metri și o înălțime de 2 metri. La momentul producerii evenimentului, în abataj se aflau 11 persoane, dintre care opt au reușit să părăsească zona periculoasă.

Doi dintre cei trei mineri blocaţi în subteran au fost scoşi de salvatori, joi noapte, într-o operațiune care a durat aproximativ 10 ore . Primul miner a fost transportat în comă indusă cu elicopterul la Spitalul Floreasca din București, el având fractură de femur și la umăr,  şi s-a afalt în stare de hipotermie, a declarat secretarul de Stat Raed Arafat. Cel de al doilea miner nu avea probleme grav fiind trimis la spitalul din Petroșani.

Potrivit lui secretarului de stat Raed Arafat, minerul care a fost transportat la București cu elicopterul are 24 de ani, cel aflat într-o stare mai bună are 39 de ani, iar cel care a fost găsit decedat de către salvatori are 40 de ani.

Aflat la mina Lupeni, ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat că primul miner care a fost scos din subteran fusese în mare parte îngropat sub pământ. Cel de-al doilea, se afla într-o zonă mai protejată.

„Din păcate, trebuie să dăm și o veste pe care nu ne-am fi dorit-o: al treilea miner implicat în accidentul subteran din mina Lupeni nu a supraviețuit. A fost găsit de salvatori fără suflare și nu a răspuns manevrelor de resuscitare(..)  Am făcut tot ce este posibil ca și cel de-al treilea să fie scos în condiții de siguranță la suprafață. Nu a fost acest lucru posibil și o să se constate de către medicina legală de ce nu a fost posibil și cum a survenit decesul. Din momentul în care medicii vor comunica oficial că este decedat, principalul nostru obiectiv este de asigurare a unei înmormântări propice și adecvate. În al doilea rând, un sprijin moral și material pentru familie, un sprijin care este prevăzut și în contractul colectiv de muncă la nivelul companiei. Din momentul confirmării decesului, principala noastră prioritate este familia”, a spus ministrul Energiei.