Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hossu: Transferul contribuţiilor, efect distrugător pentru angajaţii din sectorul economic

bogdan_hossu_transfer_contributii_efect_distrugator.jpg

Bogdan Hossu avertizează: Nemulţumirile din sectorul economic s-au acumulat
Bogdan Hossu avertizează: Nemulţumirile din sectorul economic s-au acumulat

Liderul Cartel Alfa cere Guvernului să renunţe la majorarea cu 25% a salariilor de la 1 ianuarie şi să acorde în schimb o creştere efectivă de 5%. Bogdan Hossu explică la RFI că bugetarii oricum nu ar fi primit mai mult de 4% efectiv în cazul majorării de 25 de procente.

Liderii confederaţiilor sindicale au vineri o nouă rundă de negocieri cu Guvernul pe tema transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

Liderul Cartel Alfa explică poziţia sindicatelor: „De la 1 ianuarie se prevede o creştere de 25%, dar 25% care include în structura ei transferul de taxe sociale. Dacă pe brut se vede o creştere cu 25%, pe salariul net nu va exista decât o creştere de 4,3% pentru sectorul bugetar. Atunci, propunerea noastră era să se renunţe la creşterea de 25% şi să se dea valoarea efectivă, adică aproximativ 5% creştere, care oricum pe net, lucrătorii din sectorul bugetar n-ar fi văzut mai mult, dar efectul ar fi distrugător pentru cei din sectorul economic, care n-ar beneficia de creşterea respectivă efectivă şi care ar suporta o scădere pe salariul lor net de aproximativ 20%”.

„Nemulţumirile cel puţin pentru sectorul economic sunt acumulate, dar eu sper să găsim raţiunea necesară de a face o construcţie normală şi nu o mică şmecherie, care să rezolve o problemă de imagine şi nu o problemă de fond pentru lucrători”, declară Bogdan Hossu.