Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Legea vaccinării, încă un pas spre adoptare. Medic: Cel care blochează intrarea copilului în școală va fi părintele, nu legea

Proiectul legii vaccinării a fost dezbătut, joi, în comisia de constituţionalitate a Senatului. La discuții au fost prezenți și reprezentanții mai multor ONG-uri. În ciuda argumentelor împotriva legii prezentate de aceștia, proiectul legii vaccinării a primit aviz favorabil din partea senatorilor.

Proiectul legii vaccinării spune că, atunci când un copil este înscris la grădiniţă sau la şcoală, instituţiile de învăţământ trebuie să ceară de la părinți o adeverinţă medicală care să ateste că respectivul copil are toate vaccinurile obligatorii făcute.

Reprezentanţii organizaţiilor prezenți joi la dezbaterea din Senat reclamă că legea îngrădeşte dreptul copiilor nevaccinaţi la educaţie.

În acest context, medicul Gino Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din Societatea Naţională a Medicilor de Familie, spune într-un interviu acordat RFI că este important ca legea vaccinării să intre cât mai rapid în vigoare:

Gino Dumitra: Forma din prezent stabilește, în primul rând, obligativitatea vaccinării pentru anumite categorii. Una dintre categorii o reprezintă copiii, care trebuie să primească vaccinurile corespunzătoare vârstei. Într-adevăr, la intrarea în școală este prevăzută prezentarea unor adeverințe. Aceste adeverințe sunt cerute și în prezent, numai că în acest moment se intră în școală fără a se lua în calcul ceea ce scrie pe acele adeverință. Prin noua lege a vaccinării apar câteva elemente foarte clare, anume faptul că medicul de familie eliberează o adeverină care să ateste că are toate vaccinurile corespunzătoare vârstei, situație în care acel copil va intra în școală fără niciun fel de problemă și va urma cursurile până la următorul vaccin. În cazul în care copilul este nevaccinat sunt două posibilități. Părintele trebuie să aducă de la comisia județeană o adeverință cum că acelui copil îi sunt contraindicate anumite vaccinuri sau să prezinte un calendar de recuperare, care trebuie terminat într-un termen de un an. Copilul îți intră în școală. Copilul nu este blocat în a intra în școală.

Reporter: Domnule doctor, dacă acel părinte, pur și simplu, nu vrea să își vaccineze copilul și nici nu este de acord cu vreun plan de recuperare în timp de un an al vaccinului, conform legii, copilul nu poate veni la școală?

G.D: Așa cum am menționat mai devreme, părintele este obligat să prezinte aceste documente la școală. În cazul în care părintele nu prezintă aceste documente, vina îi aparține în exclusivitate. Cel care blochează intrarea în școală va fi părintele.

Rep: Membrii ONG-urilor prezenți la dezbaterile cu senatorii spuneau că educația este un drept garanta de Constituție și așa este. Mai mult, în România educația este obligatorie până în clasa a X-a. Nu sunteți reponsabil pentru această lege, dar sunteți coordonator al grupului de vaccinologie din Societatea Națională a Medicilor de Familie. Cum să nu fie primiți la școală niște copii, pe baza nevaccinării, atât timp cât vorbim despre un drept garantat de Constituție, educația fiind și obligatorie până în clasa a X-a?

G.D: Nu legea interzice intrarea în școală a copilului. Am citit foarte atent legea.

Rep: Da, nerespectarea acestei legi...

G.D: În baza acestei legi, nu părintele este cel care trebuie să decidă într-un fel sau altul ce este de făcut mai bine pentru copilul său în ceea ce privește vaccinarea. Haideți să plecăm de la niște premise corecte. Vaccinarea este un drept al copilului la sănătate. Nu este o obligație pe care o transferăm părintelui. Este o obligație ca părintele să îi asigure acelui copil cea mai bună stare de sănătate posibilă. Statul se asigură prin această lege că a depus toate eforturile pentru arespecta interesul superior al copilului, în niciun caz dreptul părintelui de a lua o decizie greșită. Despre asta vorbim.

Rep: Părinții care nu vor să își vaccineze copiii spun că ar trebui să aibă dreptul să decidă pentru copilul lor. Dacă nu vor să îl vaccineze după ce se informează și participă la acele ședințe de infomare propuse de ministrul Sănătății, să poată face asta fără ca ei sau copilul lor să aibă de suferit în vreun fel...

G.D: Susțin că acest punct de evdere nu este corect pentru că ei au într-adevăr dreptul de a-și crește copilul, de a-l iubi la maxim, dar, în același timp, sunt obligați de către stat să nu expună acel copil la niciun fel de pericol. Refuzul vaccinării înseamnă expunerea copilului la anumite boli infecțioase. Momentul intrării în școală nu îl privește doar pe acel părinte, ci și pe părintele care adecis să își vaccineze copilul. Din acest motiv, intrarea într-o colectivitate reprezintă o responsabilitate suplimentară nu doar pentru propriul copli, ci și pentru ceilați copii din școală.

Rep: Sunt multe țări în Europa unde vaccinarea nu este obligatorie. Sunt și țări unde vaccinarea este obligatorie. De ce ar trebui să devină în România vaccinarea obligatorie?

G.D: Am discutat acest lucru la o întâlnire la nivel european. În state precum Danemarca sau Germania, care încă asigură acoperire vaccinală de peste 95% și unde atunci când îți apare un caz de rujeolă, apar cel mult 100 de cazuri, este foarte greu de explicat de ce să introduci o obiligativitate. În schimb, într-un stat precum România, unde ai acoperiri vaccinale cuprinse între 60% și 85%, unde deja evoluează o epidemie de rujeolă și unde ai un număr record de cazuri care amprentează la nivel european și unde, și mai grav, avem un număr de decese, vaccinarea este obligatorie. Vaccinarea obligatorie  nu este un obiectiv în sine, este un intrument prin care putem să avem copii sănătoși și să nu mai pierdem vieți. Aceta est eobiectivul principal al unei vaccinări obligatorii. De altfel, dintre statele pe care le-ați menționat, unele au introdus vaccinarea obligatorie. Este vorba despre  Italia, atunci când acoperirea vaccinală a coborât la un procent de 90% - 92%. Este mult mai sus decât al nostru și nu au avut un număr așa de mare de cazuri șimai ales de decese. Cel de-al doilea stat care a introdus vaccinarea obligatorie este Franța, care nu a așteptat să se întâmple tragedia de la noi și a introdus imediat vaccinarea obligatorie, extinzând numărul de la trei la doisprezece, câte sunt în prezent în Franța. Mai este un aspect. Chiar și în acele state, în care vaccinarea nu est eobligatorie, există anumite forme de coerciție pe care statul român nu le adoptă. De exemplu, în Cehia sau Ungaria, în momentul în care un copil nu este vaccinat se taie toate beneficiile sociale pentru părinte. Noi nu ne-am dorit, eu nu îmi doresc în acest moment ca să ajungem ca exact pătura cea mai săracă să piardă toate beneficiile sociale. În acest moment trebuie să facem tot posibilul și să punem în aplicare toate instrumentele astfel încât staul român să își asigure obligația cea mai importantă, aceea de a veghea la a avea un copil sănătos. Acel copil ar trebui să primească toate măsurile care ar putea să îi asigure cea mai bună stare de sănătate posibilă.

Rep: Vorbim doar despre cazul părinților care refuză să își vaccineze copiii. Dar cum rămâne cu zecile de mii de familii din România care nu și-au vaccinat copiii pentru că nu au acces la vaccinuri, nu au acces la informare? Până nu de mult vorbeam despre vaccinarea obligatorie, dar cum știți foarte bine, nu erau suficiente vaccinuri...

G.D: Această lege vine și pune în fața Ministerului Sănătății obligativitatea de a asigura aceste vaccinuri, stabilește destul de ferm că trebuie să existe un stoc de rezervă de cel puțin un an în România. În acest moment legea achizițiilor publice împiedică Ministerul Sănătății să creeze acest stoc, care este absolut necesar pentru a putea tampona tulburările în aprovizionare. Din păcate, în acest moment, România folosește vaccinuri produse în afara țării și știm foarte bine care sunt cauzele acestei situații.

Ascultă interviul integral acordat RFI de Gino Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din Societatea Naţională a Medicilor de Familie:

 
Gino Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din Societatea Naţională a Medicilor de Familie, despre legea vaccinării