Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Capitala și 18 județe sub cod portocaliu de vreme rea

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Capitala şi 18 judeţe au intrat sub cod portocaliu de ploi abundente şi vânt puternic. La munte ninge şi va fi viscol. Între timp, temperaturile au scăzut în toată ţara.

În Capitală şi în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Prahova, Ilfov, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea ploile vor fi abundente şi se vor cumula cantităţi de apă importante, în general între 40 şi 60 de litri pe metru pătrat, iar pe arii restrânse peste 80-90 de litri pe metru pătrat. Vântul va avea intensificări cu viteze care vor depăşi local 60 de kilometri la oră, iar de sîmbătă după-amiază va fi vânt puternic, cu peste 80 - 90 de kilometri la oră.   Tot sâmbătă a intrat în vigoare o avertizare cod portocaliu care vizează Carpaţii Meridionali şi de Curbură, unde, în special la peste 1600 de metri altitudine, vor fi ninsori consistente şi se va depune strat de zăpadă, iar pe creste va fi viscol. Această avertizare va fi în vigoare până duminică la ora 15.00. De asemenea, 15 judeţe se află, de sâmbătă dimineaţă, de la ora 03.00, şi până duminică la ora 21.00 sub cod galben de ploi şi vânt puternic.

În acest context, Primăria Capitalei anunţă că au fost luate măsuri de prevenire a evenimentelor neplăcute în urma codului portocaliu de ploi şi vijelii emis de meteorologi. Astfel, operatorii de salubrizare vor fi pregătiţi să intervină pentru îndepărtarea deşeurilor din rigole şi guri de scurgere. RATB ar trebui să intervină în cazul în care vor fi refugii sau staţii inundate iar dispeceratele RADET şi echipele de intervenţie vor funcţiona în regim permanent. Și reprezentanţii ApaNova vor avea echipe operative în teren, pentru cazurile în care este necesară eliminarea acumulărilor de apă, iar dacă este necesar, numărul de echipaje va fi suplimentat. În fine, Administraţia Străzilor va fi în teren pentru a repune în funcţiune eventualele semafoare defecte iar echipele Luxten şi Enel vor fi pregătite să intervină în cazul producerii unor defecţiuni la sistemul de iluminat public şi la sistemul de alimentare cu energie electrică.