Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră: La Cluj a fost inaugurat primul muzeu virtual al Holocaustului

captura_de_ecran.png

Premieră: La Cluj a fost inaugurat primul muzeu virtual al Holocaustului
Image source: 
captură de ecran

Cercetătorii de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj au creat primul Muzeu Virtual al Holocaustului din Transilvania. Este vorba de primul astfel de muzeu din lume. Muzeul virtual îl completează pe cel care documentează Holocaustul din Transilvania și care funcționează în clădirea Institutului de Iudaistică și Istorie Evreiască din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie.

Muzeul Virtual al Holocaustului din Transilvania poate fi vizitat la adresa holocausttransilvania.ro. El cuprinde documente, fotografii, studii, extrase din legislația antisemită, presa vremii și acces la arhive scrise, audio și video care documentează tragedia prin care au trecut Supraviețuitorii lagărelor naziste de concentrare. Acest muzeu virtual este necesar deoarece el permite comemorarea catastrofei reprezentate de Holocaust, spune rectorul Universtății Babeș-Bolyai, academicianul Ioan-Aurel Pop.

”Un asemenea muzeu la Cluj are o importanță extraordinară și pentru faptul că acest oraș a avut o istorie așa de frământată și în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial nu a fost parte integrantă a României, din 1940 până în 1944, dar a participat la istoria românească cu toate tragediile care s-au petrecut atunci. O catastrofă a fost Holocaustul, asta toată lumea cunoaște, dar mai puțină lume își amintește. Și ca să ne putem aminti și ca să putem să continuăm să comemorăm și să continuăm să acuzăm ceea ce s-a petrecut atunci, trebuie să avem mărturii”, a spus rectorul UBB.

Muzeul documentar al Holocaustului, precum și cel virtual au beneficiat de donații importante din partea familiilor care s-au confruntat cu tragedia deportării în lagărele naziste ale morții. Una dintre aceste donații a fost oferită de profesorul universitar Vasile Bogdan, care a fost adoptat la vârsta de doi ani de către o familie de evrei. Tatăl său a trecut prin lagărul de la Dachau, iar mama sa prin cel de la Auschwitz. Ea a scăpat de moarte doar printr-o minune, spune profesorul Vasile Bogdan.

”Mama a fost injectată personal de Mengele în 1945. Deja se apropiau rușii de poarta lagărului, însă, în ciuda tentativei de a o ucide, ea a supraviețuit”, spune profesorul universitar Vasile Bogdan.

Prin organizarea și prin natura conținutului său, acest muzeu virtual este unic în lume, spune inițiatoarea proiectului, lectorul universitar Augusta Radosav.

„Noi ne-am documentat și am constat că ar fi primul muzeu în adevărata accepțiunea termenului de muyeu virtual. Există unele care au titulatura de muzeu dar sunt, în fond, niște expoziții virtuale, referitoare la un segment despre Holocaust, deci nu este un muzeu în sensul termenului care acoperă o tematică, o descriere, ilustrează și exemplifică un fenomen în totalitatea sa. În acest sens, noi am zis că este primul muzeu virtual al Holocaustului din lume”, a declarat Augusta Radosav.

Muzeul virtual al Holocaustului va fi conectat cu alte instituții din lume care studiază această tragedie cumplită. Printre ele se numără Institutul Yad Vashem din Israel sau Muzeul Holocaustului din Washington DC.

Ascultă AICI corespondența de la Cluj
1780