Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Epidemiolog: Legea vaccinării nu ar trebui să includă exceptări sofisticate.Copilul imun la o boală poate răspândi microbul

vaccinare.jpg

Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli.
Image source: 
solidarite-sante.gouv.fr

"Copilul imun la o boală poate răspândi microbul" - spune la RFI medicul Geza Molnar. Senatul României a introdus, înainte de adoptarea finală în Comisia de Sănătate,  o nouă excepție în cazul Legii Vaccinării pentru persoanele care fac dovada că sunt imune la virusul împotriva căruia se administrează serul.

Comisia juridică a Senatului a dat, miercuri, un aviz favorabil Legii vaccinarii, acceptând şi amendamentul propus de senatorul USR Edward Dârcă, potrivit căruia sunt exceptate de la vaccinare persoanele care fac dovada că sunt imuni la virusul împotriva căuia se administrează vaccinul.

Aș propune să introducem și un punct „c” (n.r. referindu-se la persoanele care pot fi exceptate de la vaccinare): atunci când se poate face dovada că persoana sau copilul respectiv sunt imuni la virusul respectiv. Se poate face un test imunologic dintr-o picătură de sânge. Dacă are o imunitate dezvoltată, de exemplu la ROR, chiar dacă nu a fost dezvoltată, a captat virusul și a trecut peste această etapă, organismul lui este imun. Dacă dovedește că este imun la virusul respectiv, să nu mai trebuiască să fie vaccinat, pentru că, oricum, vaccinul nu mai produce niciun efect benefic pentru el”, a afirmat senatorul USR Edward Dârcă. Amendamentul formulat de acesta a trecut cu majoritate de voturi.

Proiectul legii vaccinarii urmează să primească un raport din partea Comisiei de sănătate din Senat și să ajungă, ulterior, la vot în plen. Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.

Noua prevedere ar putea fi o armă cu două tăișuri, mai mult medicul Geza Molnar, specialist în epidemiologie,  spune la RFI chiar și în condițiile unei boli la care există imunitate microbul se poate răspândi, de aceea o lege cu astfel de prevederi creează și mai multe confuzii. La prea puține boli se poate constata imunitatea și atunci este întemeiat să nu te mai vaccinezi, dar din calendarul obligatoriu  există boli la care e prea dificilă această precizare, spune Geza Molnar.