Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dublul atentat din Somalia s-a soldat cu moartea a 90 de persoane

rfi_somalia.jpg

Image source: 
http://www.rfi.fr/

Potrivit autorităților locale explozia a două maşini capcană a dus la decesul a circa 90 de persoane și rănirea a 120. Atentatele au avut loc sâmbătă în faţa unui hotel din Mogadishu şi în cartierul Madina.

Preşedintele somalez Mohamed Abdullahi Mohamed a descris atentatele ca o tragedie naţională şi a cerut populaţiei să doneze sânge pentru ajutorarea victimelor. El a decretat trei zile de doliu naţional.

Atentatele nu au fost revendicate, dar, potrivit primelor informaţii, ar fi fost conduse de gruparea de islamişti somalezi Al Shabbab, care are legături cu Al-Qaïda.

Ofiţerul Mohamed Dahir a declarat pentru DPA că multe persoane decedate au fost scoase de sub dărâmăturile clădirilor devasate de explozii.

Explozia unei maşini capcană, parcată pe o stradă dintr-un cartier cu hoteluri, restaurante şi clădiri oficiale. În urma deflagraţiei, mai multe clădiri au fost distruse şi zece de autovehicule au luat foc. O a doua maşină capcană a explodat în cartierul Madina, ducând la moartea altor persoane, aducând bilanțul la 90 de persoane decedate.

Gruparea Al Shabab a fosţ până acum, ţinta mai multor operaţiuni anti-teroriste ale Statelor Unite, iar în lupta împotriva militanţilor sunt implicate şi forţele Uniunii Africane prezente în Somalia. Acestea au reuşit să recupereze, în ultimii ani, o parte importantă din teritoriile controlate de Al Shabab, fără a reuşi, însă, să elimine ameninţarea pusă de aceasta.