Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accidentul aviatic din Coasta de Fildeș: La Chișinău s-a constituit o celulă de criză

accident.jpg

Echipe de salvare trag la mal rămășițele avionului cargo prăbușit în apropierea Aeroportului din Abidjan, 14 octombrie 2017
Image source: 
REUTERS/Ange Aboa

La Chișinău, a fost convocată o celulă de criză pentru elucidarea circumstanțelor accidentului aviatic în Coasta de Fildeș, în urma căruia au decedat patru cetățeni moldoveni, membri ai echipajului. Alți doi cetățeni ai R.Moldova și patru francezi, care au rămas în viață în urma accidentului aviatic, sunt în afara oricărui pericol. Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile susțin că aeronava se afla într-o stare tehnică bună, iar membrii echipajului aveau o experiență mare de zbor.

Potrivit autorităților, avionul cargo era condus de  pilotul Evghenii Litovca, în vârstă de 63 de ani. Avea o experiență de zbor de aproape 24 de mii de ore, dintre care 13 mii pe avionul AN-26 care s-a prăbușit. Cel mai tânăr dintre membrii echipajului avea doar 30 de ani. Este vorba despre copilotul Alexandru Șicanov, cu o experiență de peste două mii de ore de zbor. Alte două victime sunt Pavel Beședin și Dmitri Melniciuc, care aveau câte 61 de ani.

Premierul moldovean, Pavel Filip care a convocat celula de criză la Guvern în urma accidentului aviatic, a exprimat condoleanțe familiilor celor decedați, menționând că autoritățile vor întreprinde toate masurile necesare pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova. „Vă rog să fiți într-o comunicare permanentă cu rudele celor decedați și ale celor care au avut de suferit și sunt spitalizați, astfel ca în orice moment să oferiți informația și tot suportul necesar”, a subliniat Filip.

”Aeronava executa zborul de poziționare din Ouagadougou spre Abidjan pentru a prelua încărcături conform contractului de închiriere cu Armata franceză. Aeronava era în stare bună, ultima verificare majoră fiind realizată în 2017. Nava trebuia să aterizeze la ora 8.20, a dispărut de pe radar la 8.24 . Nava a căzut la 500 de metri de la pistă în condiții meteo nefavorabile. Accidentul aerian a avut loc în timpul unei furtuni cu descărcări electrice”, mai spun autoritățile.

Un grup de experți moldoveni urmează să plece în Abidjan, cel mai important oraș din Coasta de Fildes,  pentru a identifica cauzele exacte care au dus la producerea accidentului. Vicepremierul Andrei Galbur, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a specificat că membrii celulei de criză se află în contact permanent cu autoritățile ivoriene prin intermediul Ambasadei României în Senegal și a Ambasadei Republicii Moldova la Paris.

626