Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sociologul Marian Preda: Numărul credincioșilor e mai mare decât al persoanelor care au încredere în BOR

marian_preda.jpg

Sociologul Marian Preda

În timp ce la Iași zilele trecute au fost sparte recordurile de participare la pelerinajul în cinstea Sfintei Parascheva, cu aproximativ 200.000 de persoane care au stat la coadă pentru a se ruga la moaștele ocrotitoarei Moldovei, un sondaj IMAS scoate la iveală date legate de scăderea încrederii în Biserica Ortodoxă Română.

Potrivit institutului de sondare a opiniei publice IMAS 50% dintre românii mai acordă în prezent încredere acestei instituții care în anii trecuți era o „răsfățată” din acest punct de vedere. Sociologul Marian Preda a explicat la RFI acest paradox:

"Dintr-un punct de vedere nu este puțin, dar este o scădere considerabilă a încrederii față de perioadele anterioare, de exemplu în anii 90 BOR era fruntașă cu 70 % nivel de încredere.

Scăderea e determinată de schimbarea structurii populației României. Noile generații sunt expuse altor informații, mai mult au apărut cazuri de înalți prelați care au avut probleme cu justiția sau au probleme morale  care țin chiar de acuzații  de hărțuire sexuală. Toate aceste chestiuni explică reducerea încrederii."

SUNT MULT MAI MULȚI CREDINCIOȘI DECÂT CEI CARE CARE AU ÎNCREDERE ÎN BOR

"În timp gradul de religiozitate va scădea, aceasta a fost tendința din societățile occidentale avansate, de aceea e destul de probabil să se întâmple și în România. Secularizarea e un proces care a mers în directii similare, e drept în zona ortodoxă s-a stagnat cu nivelul de religiozitate, iar în zona catolică și protestantă a scăzut în mod clar.

Totuși e posibil să asistăm la un proces interesant să observăm că va scădea nivelul  de religiozitate, dar încrederea în biserică să cunoască la un moment dat  din nou o creștere."

Sociologul Marian Preda despre pelerinii de la Iași

La Iași au mers oameni care au simțit nevoia sa meargă să se roage la Sfânta Parascheva în ziua de sărbatoare, sunt și oameni  care au mers cu turma cu autobuzele fiindcă li s-a oferit o excurie gratuită, plătită din banii primăriei – se știe in mass media de voluntari care trimit zeci de autobuze cu mii de oameni. Sunt și oameni naivi care cred ca rezistaînd cu stoicisim în frig își vor rezolva problemele. Nu e nimeni vinovat în acest tablou. E foarte bine că are loc acest pelerinaj. Dar cred că oamenii ar trebui mai bine informați, sfătuiți de exemplu să nu țină copiii atât de mult la coadă. Fiindcă moaștele Sfintei Parascheva sunt tot timpul anului la Catedrala Mitropolitană din Iași. Și nu pleacă niciodată de acolo.